Calcificatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Afzetting van kalkzouten in dood of levend weefsel, ook bij botvorming. In het zeer jonge embryo komt nog geen beenweefsel voor en dus ook geen verkalking. Bij bepaalde ziektebeelden ziet men verkalking in een orgaan optreden.

De skeletaanleg vindt plaats in de vorm van ophopingen van primitief bindweefsel. In sommige van deze bindweefselophopingen vindt direct beenvorming plaats (zogenoemde desmale verbening), andere worden eerst geheel door embryonaal kraakbeen vervangen. Dit kraakbeen verbeent dan later (chondrale verbening).

Deze verbeningsprocessen en dus verkalkingsprocessen beginnen omstreeks de achtste week van de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder, maar er bestaat een grote variatie in begin en tijdsduur van de verbening voor de verschillende delen van het skelet. Pas tegen het zesentwintigste jaar is de verbening compleet en kan men de aanleg van het skelet als voltooid beschouwen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Thee versterkt de beenderen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Personen die veel thee drinken, moeten een skelet van beton hebben. Ze hebben inderdaad een hogere botmineraaldensiteit dan personen die geen thee drinken.

Nieuw botweefsel met soja? Geüpdatet op 26/06/2007 - 00h00

Wetenschappers proberen al jaren te achterhalen waarom producten op basis van soja een gunstige invloed hebben op ons beendergestel. Een team uit Japon heeft één deel van het mysterie opgelost: soja stimuleert de aanmaak van nieuw botweefsel...

Tabak en pijn Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Uit epidemiologische enquêtes is een positieve correlatie gebleken tussen tabaksgebruik en diverse plaatselijke pijnsyndromen, waaronder pijn aan de lenden- of halswervels.

Meer artikels