Cafeïne: zou het niet voldoende zijn om erin te geloven?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

Koffie om wakker te blijven? En als het nu alleen het zien van het kopje was dat u opnieuw energie bezorgt?

PUB

Is cafeïne doeltreffend om u wakker te maken?


De ontwenningssymptomen (hoofdpijn, concentratieproblemen) en gewenningsverschijnselen (de nood aan een steeds hogere dosis om dezelfde effecten te bereiken) die beschreven worden door koffiefreaks zijn allang bekend. Maar tot nu toe had men de invloed van cafeïne op de hersenfunctie nog nooit bestudeerd. Een recent Amerikaans onderzoek heeft zich over dit onderwerp gebogen. De Amerikanen maakten gebruik van encefalogrammen, die de elektrische activiteit van de hersenen meten, alsook van doppleronderzoeken, die de eigenschappen van de bloedstroom in de hersenen bestuderen.

Placebo espresso


De onderzoekers hebben de schommelingen van deze parameters bij 16 regelmatige verbruikers van cafeïne bestudeerd en constant de indrukken van deze mensen genoteerd. De groep werd in tweeën gesplitst: gedurende drie weken, kreeg de helft dagelijks 400 mg cafeïne toegediend, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Na drie weken werden de rollen omgekeerd.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00 Psychopharmacology, 2009, 204: 573-585
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Da's sterke koffie! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

Hoe zit het met uw koffieverbruik? Een kopje sterke bij het ontbijt, een paar bakjes troost op het werk en nog een laatste espresso na het avondmaal? Houdt u het gezond of is het veeleer een verslaving?

Cafeïne en bloeddruk gaan niet goed samen! Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Het vermoeden bestond reeds lang, maar is nu eindelijk bewezen: cafeïne verhoogt de bloeddruk. Een kleine hoeveelheid koffie of een andere cafeïnehoudende drank (thee, bepaalde bruisdranken) volstaan om de bloeddruk in de slagaders (of arteriën) te v...

Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Meer artikels