• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Cadeaus geven vinden ze heerlijk...

Cadeaus geven vinden ze heerlijk...

Graag cadeaus geven, dat is graag schenken en plezier doen.

Kerstmis, Nieuwjaar, verjaardagen zijn ogenblikken waarop geschenken altijd welkom zijn.

Traditie of vrijgevigheid?

Voor sommigen is het minste voorwendsel al goed om een geschenk te geven. Zijn zij gewoon vrijgeviger dan anderen?

 • Mieke kan niet bij vrienden op bezoek gaan zonder voor ieder kind een kleinigheidje mee te nemen.

 • Iedere keer dat Jan naar het buitenland vertrekt, komt hij terug met een kleine verrassing voor zijn vrouw en kinderen.

 • Telkens als An haar boodschappenkarretje vult, doet ze er enkele pakjes in om een van haar vriendinnen of collega's mee te verwennen.

Elk van hen wordt gedreven door het verlangen om plezier te doen, om het verlangen van een ander te raden en dit dan te vervullen.

Bij hen berust plezier op de idee anderen een plezier te doen.

Het plezier van 'plezier doen'

Zolang het gaat om zo af en toe een geschenkje dat binnen de perken blijft en ook binnen het besteedbare budget van de gever, is dit de uiting van een gulle ingesteldheid waarin de idee van plezier doen centraal staat.

In de opvoeding neemt dit begrip van “plezier doen” trouwens een voorname plaats in. Kinderen leggen het dan ook van jongsaf zo aan dat ze hun ouders op die manier tevredenstellen. Ze vinden het leuk om hun ouders te bedenken met geschenken die ze in de klas gemaakt hebben, of bereiden hen kleine verrassingen. Het zou kunnen dat volwassenen die graag cadeaus geven, in hun kinderjaren zich dikwijls ingespannen hebben om hun ouders “plezier te doen” teneinde zich van hun liefde te verzekeren.

Dat is echter ook de reden waarom dergelijke cadeaus soms overdreven zijn. In werkelijkheid gaat achter dit geschenk namelijk een verwachting schuil.

Wanneer geven een verborgen vraag of een vermomde verwachting is

Geven of plezier doen zonder een tegenprestatie te verwachten is iets wat in de praktijk dikwijls niet meevalt.In sommige relaties gebeurt het bijvoorbeeld dat wat we geven precies datgene is dat we van de andere verwachten zonder het te durven vragen. De wens van de andere vervullen is dan ook een manier om hem duidelijk te maken hoezeer wij ernaar verlangen dat ook onze wensen vervuld zouden worden.

Een geschenk geven is in dat geval een manier om een gemis te onthullen.
Het grote probleem is dat die andere deze verborgen vraag of dat verborgen gemis meestal niet kan raden. De schenker dreigt dan ook een wrok en frustraties te ontwikkelen, omdat dit onuitgesprokene nooit wordt vervuld.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 30/12/2002

Vindt u het artikel interessant?