• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Burn-out voor het eerst objectief gemeten

Burn-out voor het eerst objectief gemetenNederlandse wetenschappers hebben voor het eerst een burn-out objectief aangetoond in de hersenen. Mensen met een burn-out blijken een andere hersenactiviteit te hebben dan gezonde mensen.

Diagnose burn-out


Mensen die lijden aan een burn-out zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput, vaak als gevolg van jarenlange overbelasting op het werk. Tot nu toe was een diagnose van burn-out moeilijk, omdat de symptomen nogal wat gelijkenissen vertonen met die van een depressie of een chronische vermoeidheid. Onderzoekers van het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour en het Behavioural Science Institute (Radboud Universiteit Nijmegen) zeggen nu dat ze voor als eerste een objectieve maat hebben gevonden om de diagnose van burn-out te stellen.

Twee onderzoeken


In twee testen werd de hersenactiviteit van dertien burn-outpatiënten vergeleken met de gegevens van evenveel gezonde proefpersonen. Bij het eerste onderzoek met EEG-testen (elektro-encefalogram) bleken de burn-outpatiënten in ontspannen toestand minder bereid of minder in de mogelijkheid om zich mentaal in te spannen. Bij de tweede test werd de proefpersonen gevraagd op een knop te drukken bij elke toon die afweek binnen een serie tonen. De gezonde proefpersonen schakelden na verloop van tijd over op automatische piloot. De burn-outpatiënten bleven evenwel de prikkels 'bewust' verwerken, wat hen ook meer mentale inspanning vroeg en ze minder sterk reageerden op de afwijkende toon.

Artikel gepubliceerd door op 14/06/2010

Bronnen: Gilles van Luijtelaar, Marc Verbraak, Martijn van den Bunt, Ger Keijsers, Martijn Arns. EEG Findings in Burnout Patients. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 22:208-217, Spring 2010.

Vindt u het artikel interessant?