Burn-out voor het eerst objectief gemeten

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 14/06/2010 - 00h00
-A +A

Nederlandse wetenschappers hebben voor het eerst een burn-out objectief aangetoond in de hersenen. Mensen met een burn-out blijken een andere hersenactiviteit te hebben dan gezonde mensen.

PUB

Diagnose burn-out


Mensen die lijden aan een burn-out zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput, vaak als gevolg van jarenlange overbelasting op het werk. Tot nu toe was een diagnose van burn-out moeilijk, omdat de symptomen nogal wat gelijkenissen vertonen met die van een depressie of een chronische vermoeidheid. Onderzoekers van het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour en het Behavioural Science Institute (Radboud Universiteit Nijmegen) zeggen nu dat ze voor als eerste een objectieve maat hebben gevonden om de diagnose van burn-out te stellen.

Twee onderzoeken


In twee testen werd de hersenactiviteit van dertien burn-outpatiënten vergeleken met de gegevens van evenveel gezonde proefpersonen. Bij het eerste onderzoek met EEG-testen (elektro-encefalogram) bleken de burn-outpatiënten in ontspannen toestand minder bereid of minder in de mogelijkheid om zich mentaal in te spannen. Bij de tweede test werd de proefpersonen gevraagd op een knop te drukken bij elke toon die afweek binnen een serie tonen. De gezonde proefpersonen schakelden na verloop van tijd over op automatische piloot. De burn-outpatiënten bleven evenwel de prikkels 'bewust' verwerken, wat hen ook meer mentale inspanning vroeg en ze minder sterk reageerden op de afwijkende toon.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 14/06/2010 - 00h00 Gilles van Luijtelaar, Marc Verbraak, Martijn van den Bunt, Ger Keijsers, Martijn Arns. EEG Findings in Burnout Patients. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 22:208-217, Spring 2010.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert i...

Overwerkt, let op voor Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

Het "burn-out"-syndroom (professionele uitputting) komt in onze moderne maatschappij alsmaar vaker voor. Het manifesteert zich in lichamelijke klachten (slapeloosheid, hartkloppingen, allerlei pijnen, enz.) en psychologische problemen die kunnen uitm...

Overwerkt? Let op voor een burn-out Gepubliceerd op 27/04/2012 - 14h32

Het is belangrijk professionele stress te herkennen en hiervoor een oplossing te vinden, voor het te laat is en u een zogenaamde burn-out krijgt.

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Meer artikels