PUBLICITÉ

Buitenoorontsteking: een typische 'badersziekte'

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 08/06/2017 - 16h58
-A +A

Pootjebaden kan een buitenoorontsteking (otitis externa) veroorzaken, wat niet hetzelfde is als een middenoor- en een binnenoorontsteking. Het gaat om een infectie van de uitwendige gehoorgang, tussen de oorschelp en het trommelvlies. Een buitenoorontsteking is onschuldig, maar vereist toch een aangepaste behandeling.

PUB

Een buitenoorontsteking kan het hele jaar door voorkomen, maar treedt veel vaker op in de zomer, bij kinderen en volwassenen die veel in het water komen. Ze kan het gevolg zijn van een allergie, een huidletsel door dermatitis (eczeem), een vreemd lichaam, een steenpuist, intensief gebruik van wattenstaafjes of een bacteriële infectie. Die infectie wordt vaak veroorzaakt doordat er na het pootjebaden water in de gehoorgang blijft zitten.

De symptomen

  • Het eerste symptoom van een buitenoorontsteking is pijn die verergert als de patiënt lichtjes aan de oorschelp trekt.
  • Rode uitslag op het oor, dat ook een beetje kan afschilferen.
  • Soms loopt er een dikke, witte of geelachtige vloeistof uit het oor.
  • In bepaalde gevallen kan gedeeltelijke doofheid optreden aan het geïnfecteerde oor.

Bij deze symptomen moet u een arts raadplegen. Een buitenoorontsteking is een vrij onschuldige aandoening, maar ze moet wel behandeld worden. Bovendien kan ze een ernstiger binnenoorontsteking verbergen.

 

De behandeling

De pijn wordt verlicht met orale pijnstillers, terwijl de infectie bestreden wordt met antibioticadruppels of corticosteroïden. Bij een ernstige infectie zijn meestal ook orale antibiotica aangewezen. Bij het druppelen moet u een aantal specifieke richtlijnen naleven:

  • warm het flesje op in de handen;
  • hou het hoofd zijwaarts of leg het kind op zijn zij en trek de oorlel naar achteren, naar boven bij volwassenen, naar beneden bij kinderen;
  • breng precies het opgegeven aantal druppels in en trek de oorlel naar beneden.

Tijdens de hele behandeling mag er geen water in het oor komen. Pootjebaden is dus uit den boze.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/09/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 08/06/2017 - 16h58
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ