• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Buitenoorontsteking bij honden en katten

Buitenoorontsteking bij honden en katten Uw hond of kat schudt vaak met zijn kop en krabt aan zijn oren, die vuil zijn en stinken? Dan heeft het dier misschien wel een oorontsteking (otitis).

Een oorontsteking kan voorkomen aan één oor of aan beide oren. Het dier reageert op de pijn door te krabben, met zijn kop te schudden en soms met zijn oor tegen de grond te wrijven. In sommige gevallen verspreidt het zieke oor een walgelijke geur. In ernstige gevallen houdt het dier zijn kop soms scheef.

Voorbestemde honden

Otitis kan bij alle honden voorkomen, maar sommige rassen zijn genetisch voorbestemd. Honden met hangoren (cockerspaniëls, setters), honden met veel haar in de gehoorgang (maltezers) en honden die veel talg produceren (dashonden, cockerspaniëls, Duitse herders) lopen meer risico. Sharpeis hebben van bij de geboorte een nauwe gehoorgang en zijn dus ook "risicopatiënt".

Verschillende oorzaken

Een oorontsteking kan talrijke oorzaken hebben. Lichaamsvreemde stoffen zoals shampoos, ongeschikte geneesmiddelen, water dat in het oor terechtkomt tijdens het baden, en vreemde lichamen zoals aartjes bevorderen een ontsteking. Ook tocht kan een oorzaak zijn, met name als de hond zijn kop uit het raam van de wagen steekt, uitgelaten wordt bij hevige wind of zich in een tochtige ruimte bevindt. Ook schurftparasieten koloniseren het oor en veroorzaken er ontstekingsletsels. Andere oorzaken zijn: allergieën (voedsel- en andere allergieën), hormonale stoornissen, ziekten van het organisme in zijn geheel, auto-immuunziekten en tumoren in de gehoorgang.

Artikel gepubliceerd door op 22/12/2004

Vindt u het artikel interessant?