Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: niet licht opnemen

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/11/2008 - 00h00
-A +A

PUB

Twee basisonderzoeken

In dit stadium zijn er twee onderzoeken mogelijk om meer duidelijkheid te krijgen: een bepaling van het zwangerschapshormoon (bèta HCG) en een echografie. Een positieve bèta HCG-waarde bevestigt dat het om een zwangerschap gaat en geeft ook min of meer het ontwikkelingsstadium aan. Maar opgelet: deze dosismeting zegt niet of het embryo zich aan het ontwikkelen dan wel aan het afsterven is. Daarvoor is een tweede dosismeting nodig, om de evolutie van de hormoonconcentratie na te gaan. Een echografie kan een eventuele zwangerschap lokaliseren en uitmaken (als het embryo zich voldoende ontwikkeld heeft om te worden opgespoord) of de vrucht in de baarmoeder zit dan wel in een eileider. Een echografie spoort ook een eventuele bloeduitstorting op in de buikholte die kan wijzen op een BBZ die aan het breken is.

Risico's op korte en lange termijn

Een evolutieve BBZ dreigt onmiddellijk tot een hemorragische shock te leiden. De eileider, die gebroken is omdat ze de vrucht niet langer kan dragen, begint overvloedig te bloeden. In dat geval is een spoedoperatie noodzakelijk. Als de bloeding niet te hevig is, kan de BBZ behandeld worden met een coelioscopie veeleer dan met een insnijding in de buikwand (laparotomie). In dat geval wordt er een insnijding gemaakt in de eileider, om er de BBZ uit te halen. Soms is het niet mogelijk om de eileider te behouden. Een eileider in slechte staat bewaren, houdt in elk geval het risico in op een nieuwe BBZ. Bovendien is de vruchtbaarheid van de eileider verminderd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 28/10/2003 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/11/2008 - 00h00 www-sante.ujf-grenoble.fr/sante/corpmed/corpus/corpus/question /gynesomm.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB