• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  18 mening
 • Getuigenissen (0)

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis.

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis.

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid.

Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen.

Aan welke tekenen herkent u diverticulitis?

Diverticulose: als de darmen verrimpelen

Niet alleen onze huid is onderhevig aan de tand des tijds en krijgt rimpels. Ook onze darmen verouderen. Met de jaren kunnen er op de darmwand kleine uitstulpingen of divertikels ontstaan. Die zijn een beetje te vergelijken met kleine rimpels. Dat fenomeen wordt diverticulose genoemd.

Diverticulose is erg weinig bekend, hoewel de ziekte in de westerse landen heel veel voorkomt. De hoofdoorzaak is een te vezelarme voeding, een stijgende trend in onze contreien.

Van de 50-plussers lijdt één op de drie mensen aan de aandoening.
Het aantal mensen dat er last van heeft, stijgt bovendien met ouder te worden. Bij de 70-plussers kampt de helft van de mensen ermee, bij de 85-plussers is dat al 66 %.

 

Diverticulitis, complicatie van diverticulose

Diverticulose is onschadelijk en brengt geen symptomen mee. De aandoening wordt vaak maar toevallig ontdekt tijdens een onderzoek dat om andere redenen wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld een coloscopie.

Maar de divertikels kunnen gaan ontsteken en dan spreekt men van diverticulitis.
30 % van de mensen die diverticulose hebben, zullen vroeg of laat zo’n complicatie krijgen.

Bij diverticulitis ontstaat de infectie gewoonlijk op de wand van de dikke darm. Maar ze kan ook tot in het buikvlies dringen, dat is het vlies aan de binnenkant van de buikwand. Dan bestaat er gevaar voor een buikvliesontsteking en moet er dringend geopereerd worden.

Symptomen van diverticulitis
Diverticulitis manifesteert zich meestal door buikpijn aan de linkerkant van de onderbuik, een beetje zoals bij appendicitis. Alleen is het nu aan de andere kant van de buik. De pijn wordt meestal heviger en kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid en/of een verstoorde darmtransit.

Bijgewerkt door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014
Origineel artikel geschreven door op 28/04/2014

Bronnen: Met dank aan  dr. Frédéric Flamme, maag-darmspecialist in het CHU Ambroise Paré in Bergen.

Bronnen: Bourreille A., Montravers P., Boyer J., Schmit J-L., Teillet L., Loiseau D. Complications de la diverticulose colique: Recommandations. Gastro-entérologie Clinique et Biologique. 2007 ; 31 : 3S21-3S26.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten