Buik en spijsvertering: hoe krijg ik het opgeblazen gevoel weg?

Buik en spijsvertering: hoe krijg ik het opgeblazen gevoel weg?

De vertering van voedingsmiddelen verloopt via een proces van bacteriële fermentatie.

In bepaalde gevallen is de productie van gassen groter, wat leidt tot opgeblazen gevoel en flatulentie of winderigheid.

Waarom verloopt de spijsvertering soms moeillijk en wat kunt u eraan doen om de ongemakken te vermijden?

Opeenstapeling van gas in de darmen

Op het einde van het spijsverteringsproces, wanneer de voedingsmiddelen in de dikke darm, het colon, terechtkomen, worden door een normaal proces van bacteriële fermentatie gassen gevormd. Door de opeenstapeling van deze darmgassen kan men last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie. Sommige fenomenen bevorderen deze gasvorming.

Bepaalde voedingsmiddelen produceren meer gas dan andere

Dat is het geval bij voedingsmiddelen die suiker, koolhydraten (trage suikers) en voedingsvezels bevatten. Melkproducten kunnen, als ze in grote hoeveelheden en op korte tijd worden genuttigd, ook een grotere gasvorming veroorzaken en leiden tot een opgeblazen gevoel.

Omgekeerd is het interessant om weten dat personen die al lange tijd (meerdere maanden) geen melkproducten hebben gegeten, te maken kunnen krijgen met een lactose-intolerantie, wat zich uit in een opgeblazen gevoel en flatulentie zodra ze opnieuw melkproducten eten.

We merken op dat een overvloedige en vetrijke maaltijd, die dus moeilijk verteerbaar is, kan zorgen voor spijsverteringsproblemen omdat de werking van de darmen daardoor wordt vertraagd.

Maar ook constipatie, aërofagie en bepaalde lever- en darmaandoeningen kunnen een rol spelen

In geval van constipatie zorgen de opeengestapelde uitwerpselen in de dikke darm voor een uitbreiding van het fermentatieproces, zodat er meer gas wordt gevormd. Aërofagie, het inslikken van lucht in grote hoeveelheden, is ook een oorzaak van opgeblazen gevoel en flatulentie.

Bepaalde aandoeningen van de lever en de darmen kunnen het volume van de darm doen stijgen (kankers, ziekte van Crohn), terwijl levercirrose een opeenstapeling van water in de buikholte veroorzaakt.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache op 18/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 28/03/2006

Bronnen: Guide familial des symptômes sous la direction du Dr André H. Dandavino - Copyright Rogers Media, 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden
Index ArchiefAlfabetische indexIndex van de receptenIndex van meest gezochte artikels
De diensten