Bruinen zonder uw zonnekapitaal aan te spreken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/06/2017 - 14h40
-A +A

De teerbleke, transparante porseleinen pop-look was aan het begin van de twintigste eeuw heel erg in de mode, maar inmiddels is de trend duidelijk overgegaan naar een gekleurde huid.

En schoonheid mag dan wel geassocieerd worden met een zongebruinde 'gezonde' teint die op zich psychisch en fysiek welzijn verschaft, toch kan zonnebaden gevaarlijk worden voor de gezondheid.

Elke zonnesteek spreekt immers uw zonnekapitaal aan en veroorzaakt de vroegtijdige veroudering van uw huid.

Afgezien van het risico op allergieën en huidkanker...

PUB

Ons zonnekapitaal beschermen

Het zonnekapitaal kan vergeleken worden met een energiereserve in het organisme waaruit bij elke blootstelling aan de zon energie wordt geput.
Het kapitaal bepaalt de capaciteit van de huid om de interne structuren te behouden, te beschermen en goed te laten functioneren bij de agressie van de UV stralen.

Het zonnekapitaal wordt individueel bepaald vanaf de geboorte en neemt daarna af in de loop van de tijd af tot het helemaal uitgeput is. Die uitputting komt er min of meer snel, naarmate het zongedrag.

Zonnebrand doet de reserve snel dalen en wanneer het kapitaal uitgeput is, duikt het risico op huidkanker op.
Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat 80% van het zonnekapitaal al verdwenen is voor de leeftijd van zestien jaar. Het is dan ook belangrijk dat we van kleins af verstandig leren omgaan met de zon.

Kindjes zijn de eerste slachtoffers van de zon, maar ook volwassenen worden niet gespaard. Met de leeftijd wordt onze huid steeds kwetsbaarder voor de zon.

Bruinen, natuurlijke bescherming

De huid beschermt zich op twee manieren tegen de blootstelling aan de zon. In eerste instantie gaat de hoornlaag dikker worden en daarna wordt er melanine geproduceerd, een pigment dat voor een natuurlijke barrière zorgt. De kwaliteit en de kwantiteit van het melanine wordt bepaald door het huidtype (fototype).

Dat verklaart waarom sommige mensen heel snel bruin worden en anderen alleen maar rood. Het bruinen is een natuurlijke reactie op de agressie van de zon.

Initialement publié par Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste le 29/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/06/2017 - 14h40
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Nieuws onder de zon ... Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

De zon is tegelijk bron van leven en vijand van onze huid. Het is belangrijk dat in te zien. Ziehier een bondige gids voor vakantiegangers… en anderen! Kwestie van op een verstandige manier te bruinen…

Zeven tips voor een mooi bruin kleurtje zonder sporen! Geüpdatet op 13/07/2017 - 11h28

Een mooi bruin tintje dat lang houdt, krijgt u niet door extra in de zon te gaan liggen, maar wel heel geleidelijk aan tijdens uw activiteiten en door op de heetste uren van de dag de schaduw op te zoeken. Naast deze basisregels geven we u nog zeven...

Zomer: bereid u voor op de zon! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 12h20

Doet u alles om klaar te zijn voor de zomer en vooral uw huid op de zon voor te bereiden? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om de hele zomer lang een mooie huid te hebben en veroudering tegen te gaan.

Meer artikels