Bronchopneumonie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

deze vorm van pneumonie ontstaat steeds vanuit een bronchus; eerst is het een peribronchitis, die vervolgens overgaat in een bronchopneumonie. Men kan een aantal typen bronchopneumonie onderscheiden:

- Bronchopneumonie na acute infecties zoals:
- mazelen;
- griep;
- acute bronchitis.

- Hypostatische bronchopneumonie: door te lang in dezelfde houding liggen ontstaat vooral bij bejaarden atelectase en slijmophoping, gevolgd door ontsteking.

- Aspiratiepneumonie: na verslikken, ook na narcose; het ingeslikte materiaal (voedsel, pinda's, stukjes speelgoed en dergelijke) sluit een bronchus af.

- Submersiepneumonie: bij mensen die te water geraakt zijn; de pneumonie ontstaat binnen de 24 uur.

Als verwekkers gelden hier pneumokokken, Haemophilus influenzae, stafylokokken en streptokokken. Vaak ziet men deze vorm van pneumonie ontstaan na een virusinfectie (griep, mazelen, verkoudheid). Het ontstaan van bronchopneumonie uit een bronchitis gaat gepaard met een verhoging van de koorts en met het optreden van meer benauwdheid. De genezingskansen zijn in het algemeen goed. Verschillende oorzakelijke factoren kunnen bij het ontstaan van bronchopneumonie een rol spelen:
- zich verslikken;
- na een influenzapneumonie;
- na longembolie.

- Complicaties

Bij een bronchopneumonie kan een longabces ontstaan, een met etter gevulde holte in de long, meestal omgeven door een dikke wand. De eigenlijke oorzaak van een dergelijk abces is onbekend. De klinische verschijnselen van een abces zijn:
- doordringende stank in de adem;
- soms koorts;
- meestal veel hoesten;
- opgeven van sputum;
- soms wel, soms in het geheel geen merkbare ziekteverschijnselen.

- Behandeling

De behandeling van een longabces bestaat uit het toedienen van antibiotica. In geval van onvoldoende genezing na medicamenteuze behandeling of indien er sprake is van een vreemd lichaam in de long, moet het zieke longdeel operatief worden verwijderd.

Een atypische primaire pneumonie verloopt vrij mild en doet aan een griep denken. De patiënt moet veel hoesten en is twee tot drie weken ziek. Een specifieke behandeling van deze viruspneumonie is er niet, afgezien van bedrust en eventueel toediening van antibiotica ter voorkoming van bacteriële superinfecties.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Griep: kies voor een vaccin Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Een nieuw onderzoek bevestigt de baten van een griepvaccin bij ouderen personen en pleit voor een uitbreiding van de vaccinatiedekking. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat vaccinatie gepaard gaat met een daling van 27% van het risico op zi...

De veteranenziekten: ook in België! Gepubliceerd op 17/06/2014 - 16h41

Legionellose – of de legionairsziekte – is een niet besmettelijke bacteriële ziekte die opgelopen wordt bij inademing van druppeltjes water (tijdens het douchen bijvoorbeeld). In België worden er ongeveer een honderdtal gevallen per jaar geregistreer...

Ook kinderen kunnen griep krijgen! Geüpdatet op 26/11/2001 - 00h00

Griep kan zich ook bij zuigelingen en kinderen tot 5 jaar op verschillende manieren manifesteren. De infectie met het griepvirus komt niet alleen voor bij volwassenen, maar wordt zelden systematisch opgespoord bij kinderen. Bovendien bevorderen kinde...

Griep A/H1N1: welke zijn de risicogroepen? Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

We weten het ondertussen: de griep A/H1N1 , ook Mexicaanse of varkensgriep genoemd, is voor de meeste mensen niet zo erg. Ze is nochtans gevaarlijk voor sommige mensen, namelijk diegenen die deel uitmaken van de 'risicogroepen'. Maar niet iedereen we...

Meer artikels