Bronchiolitis: weet u voldoende over deze ziekte die veel zuigelingen treft?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/02/2014 - 10h44
-A +A

Voor baby's, is het in deze tijd van het jaar weer oppassen voor bronchiolitis!

Bronchiolitis is bij baby's een van de meest voorkomende ziekten. En toch weten nog heel veel mensen er veel te weinig over.

We bieden u een aantal aanwijzingen om beter te kunnen reageren...

PUB

Bronchiolitis, een aandoening die veel zuigelingen treft

Wij staan nu aan de periode waarin heel wat baby's en zuigelingen getroffen worden door bronchiolitis. De periode, die haar piek half december zal bereiken, eindigt meestal einde maart. Het is nu dus de hoogste tijd om informatie in te winnen, zodat we de jongste kinderen optimaal kunnen beschermen.

Bronchiolitis is een ontsteking van de bronchioli die veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV).

De aandoening komt zeer veel voor: elk jaar wordt 70 tot 80% van de kinderen jonger dan 2 jaar door het virus getroffen.
Dit hoge percentage is te verklaren door het feit dat de ziekte zeer besmettelijk is. Het virus wordt overgedragen via speekseldruppeltjes die vrijkomen bij het hoesten en niezen. Het is dus al voldoende dat de baby een besmet oppervlak aanraakt en daarna zijn hand naar de mond of de neus brengt om bronchiolitis te krijgen...

De meeste ouders zijn goed ingelicht over het bestaan van bronchiolitis. Ze zijn zich echter niet allemaal bewust van de mogelijke ernst van de ziekte, noch van de middelen om ze te bestrijden.

Bronchiolitis is een ernstige aandoening

Voor volwassenen in goede gezondheid zijn de symptomen van bronchiolitis vergelijkbaar met die van een kleine verkoudheid. Voor de meeste zuigelingen, zal de ziekte indrukwekkender, maar even onschuldig zijn. Voor kinderen die te vroeg geboren zijn, een hartafwijking of ademhalingsstoornissen hebben, kan de ontsteking echter ernstiger worden en eventueel hospitalisatie noodzakelijk maken.

 

Oplossingen tegen bronchiolitis

Hoewel bronchiolitis een niet te verwaarlozen ziekte is, toch moeten we er geen drama van maken.

Als uw kind ziek wordt, heeft uw arts alvast verschillende oplossingen in petto.

Zuigelingen krijgen middeltjes om de koorts te doen dalen en, indien nodig, om de luchtwegen vrij te maken. Eventueel kunnen ook massages voorgeschreven worden om de hoest te verlichten. Bronchiolitis verdwijnt meestal na één tot twee weken: de hoest kan nog één tot weken langer aanhouden.

De gevolgen op lange termijn zijn echter verontrustend. Bronchiolitis is inderdaad een belangrijke risicofactor voor astma en andere ademhalingsstoornissen, zelfs verschillende jaren na de ontsteking.

U kunt echter ook maatregelen treffen om voor uw kind het risico op bronchiolitis zoveel mogelijk te beperken:

  • Leer de broertjes en zusjes, alsook andere kennissen om niet te kort bij de baby te komen wanneer ze verkouden zijn.
  • Was uw handen voordat u zich met de baby bezighoudt.
  • Neem uw baby niet mee naar overbevolkte plaatsen (het openbaar vervoer tijdens de spitsuren bijvoorbeeld).
  • Steek de fopspeen van uw baby niet in uw mond voordat u haar terug aan uw baby geeft.
  • Snuit zorgvuldig uw baby's neusje (aangepast materiaal) en spoel goed zijn neus wanneer hij een neus-keelholteontsteking heeft.

  • Lucht de babykamer regelmatig en houd de temperatuur er op 19 graden.

  • Stel uw baby niet bloot aan een rokerige omgeving.
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/02/2014 - 10h44

www.bronchio.be; Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Bronchiolitis: hoe te vermijden? Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Elk jaar, van oktober tot maart, worden duizenden baby's getroffen door een bronchiolitis-epidemie. Deze virusinfectie van de kleine bronchiën is weliswaar meestal matig ernstig, maar kan toch zeer zorgwekkend zijn bij de kwetsbaarste baby's. Vandaar...

Meer artikels