Breng uw kinderen een kritische geest bij

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 28/08/2007 - 00h00
-A +A

Kinderen zijn een dankbaar publiek. Een spektakel en ze vermaken zich rot. Lees ze een verhaaltje voor en ze zijn altijd geboeid. De kritische geest die hen in staat stelt om de echt mooie dingen te appreciëren en die te onderscheiden van de minderwaardige zaken is niet aangeboren. Ze verwerven die stukje bij beetje, met de jaren.

PUB

Een kritische geest is niet aangeboren

Jean-René is theatermaker en voert regelmatig toneelstukjes op voor leerlingen van het derde studiejaar. "We staan altijd weer perplex door hun zwakke talent om zich een mening te vormen.
Meestal gaan ze helemaal op in wat we brengen. Maar als je ze dan vraagt wat ze ervan vinden, krijg je antwoorden zoals: "Keigoed, meneer" en dat is het zowat. Ze kunnen niet analyseren waarom ze het goed vinden, wat ze goed vinden en wat minder goed..."

Een opdracht voor de ouders

Die kritische geest is pas volledig ontwikkeld met 15 jaar. Maar hij kan wel al op heel jonge leeftijd beginnen te groeien. En het is de taak van de ouders van de kinderen om die te stimuleren en te ontwikkelen. Bij heel jonge kinderen kan dat op de volgende manier: lees ze verhaaltjes voor en vraag ze om sterretjes toe te kennen aan het verhaal, zoals voor hotels dus. Als u 5 sterren plaatst, is het een buitengewoon goed verhaal, plaatst u er maar 1, is het niet erg interessant.
Lees ze een verhaaltje voor en vraag ze dus hoeveel sterren ze het geven. Jonge kinderen kennen meestal systematisch 5 sterren toe. Lees ze de dag erop een ander verhaal voor en vraag ze opnieuw om het te quoteren. Hetzelfde scenario: ze zullen het ook nu het hoogste cijfer geven. Vraag ze dan om de twee verhalen te vergelijken. Welk van beide verhalen vinden ze het best, dat van gisteren of dat vandaag? Misschien ontdekken ze zo dat de twee cijfers toch niet identiek hadden mogen zijn!
Vraag ze dan waarom ze het ene verkiezen boven het andere. Ze zullen heel veel moeite hebben om daarop te antwoorden. Help ze, doe enkele suggesties.
En geef dan ten slotte uw mening. Zeg welke quotering u aan de verhalen hebt toegekend, en waarom.
Let op hun verbaasde reactie als u een "slecht cijfer" toekent. Meestal zijn ze verbijsterd dat u zo'n streng oordeel durft te vellen.
En help ze er verder aan wennen om een gefundeerde mening te vormen.
U kunt die manier van oefenen en een kritische geest te ontwikkelen zonder meer ook op andere dingen overdragen door ze te vragen een 'cijfer' toe te kennen aan de schilderijen, de huizen, de tuinen, de liedjes, een tekenfilm, een film, een toneelstuk, enz.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 28/08/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kinderen een kritische geest bijbrengen Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

Kinderen hebben bij de geboorte uiteraard nog geen kritische geest en zijn dan ook meestal een 'dankbaar publiek'. Aan hun ouders - en natuurlijk ook aan de school - om hun dat kritische vermogen bij te brengen. En dat gebeurt niet zomaar van de ene...

Voeding: geloof de celebrity’s niet… Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

Hoe praat u met uw kinderen over seksualiteit? Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h29

Da's een vraag die vaak gesteld wordt en die ook veronderstelt dat er daarvoor zoiets bestaat als een standaardmethode. Maar is het wel de juiste vraag, en moeten we ons niet veeleer afvragen: "Waarom moeten we met onze kinderen praten over seksualit...

Help uw kind om vrij en gelukkig te worden Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

We zijn allemaal gelijk: we krijgen kinderen om ze gelukkig te maken, maar ontdekken dan vaak dat dit niet zo evident is. Ze kunnen problemen krijgen, af en toe een woedeaanval hebben, bij de minste frustratie aan het huilen gaan, met elkaar vechten,...

Meer artikels