• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Breng uw kinderen een kritische geest bij

Breng uw kinderen een kritische geest bijKinderen zijn een dankbaar publiek. Een spektakel en ze vermaken zich rot. Lees ze een verhaaltje voor en ze zijn altijd geboeid. De kritische geest die hen in staat stelt om de echt mooie dingen te appreciëren en die te onderscheiden van de minderwaardige zaken is niet aangeboren. Ze verwerven die stukje bij beetje, met de jaren.

Een kritische geest is niet aangeboren

Jean-René is theatermaker en voert regelmatig toneelstukjes op voor leerlingen van het derde studiejaar. "We staan altijd weer perplex door hun zwakke talent om zich een mening te vormen.
Meestal gaan ze helemaal op in wat we brengen. Maar als je ze dan vraagt wat ze ervan vinden, krijg je antwoorden zoals: "Keigoed, meneer" en dat is het zowat. Ze kunnen niet analyseren waarom ze het goed vinden, wat ze goed vinden en wat minder goed..."

Een opdracht voor de ouders

Die kritische geest is pas volledig ontwikkeld met 15 jaar. Maar hij kan wel al op heel jonge leeftijd beginnen te groeien. En het is de taak van de ouders van de kinderen om die te stimuleren en te ontwikkelen. Bij heel jonge kinderen kan dat op de volgende manier: lees ze verhaaltjes voor en vraag ze om sterretjes toe te kennen aan het verhaal, zoals voor hotels dus. Als u 5 sterren plaatst, is het een buitengewoon goed verhaal, plaatst u er maar 1, is het niet erg interessant.
Lees ze een verhaaltje voor en vraag ze dus hoeveel sterren ze het geven. Jonge kinderen kennen meestal systematisch 5 sterren toe. Lees ze de dag erop een ander verhaal voor en vraag ze opnieuw om het te quoteren. Hetzelfde scenario: ze zullen het ook nu het hoogste cijfer geven. Vraag ze dan om de twee verhalen te vergelijken. Welk van beide verhalen vinden ze het best, dat van gisteren of dat vandaag? Misschien ontdekken ze zo dat de twee cijfers toch niet identiek hadden mogen zijn!
Vraag ze dan waarom ze het ene verkiezen boven het andere. Ze zullen heel veel moeite hebben om daarop te antwoorden. Help ze, doe enkele suggesties.
En geef dan ten slotte uw mening. Zeg welke quotering u aan de verhalen hebt toegekend, en waarom.
Let op hun verbaasde reactie als u een "slecht cijfer" toekent. Meestal zijn ze verbijsterd dat u zo'n streng oordeel durft te vellen.
En help ze er verder aan wennen om een gefundeerde mening te vormen.
U kunt die manier van oefenen en een kritische geest te ontwikkelen zonder meer ook op andere dingen overdragen door ze te vragen een 'cijfer' toe te kennen aan de schilderijen, de huizen, de tuinen, de liedjes, een tekenfilm, een film, een toneelstuk, enz.

Artikel gepubliceerd door op 28/08/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten