Breekt u uw pillen gewoonlijk door?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/01/2011 - 00h00
-A +A

Dan zou het kunnen dat uw medische behandeling niet honderd procent nauwkeurig is... Dat is alvast de conclusie van een zonet verschenen Belgische studie.

PUB

Pillen splitsen: waar zit het probleem?


Het splitsen van pillen gebeurt veelvuldig en om tal van redenen: om de medicijnen makkelijker te kunnen doorslikken, omdat we maar de helft van de dosering nodig hebben, enz. Vaak zijn de pillen daar ook op voorzien en hebben ze in het midden een of twee breekrandjes om ze in tweeën of in vieren te delen. Toch is dat splitsen niet zonder gevaar. In de meeste gevallen zijn de twee (of vier) gesplitste delen niet helemaal gelijk. Er kan bovendien ook een klein gedeelte van de stof verloren gaan als stof. Gevolg: de dosis die we innemen is niet exact de helft van de dosis van het oorspronkelijke tablet.

Mag ik mijn pillen niet meer doorbreken?


Een team van Belgische onderzoekers wou de zaak dieper uitspitten, en dan vooral de situatie in ziekenhuizen. Daar worden elke dag tientallen of honderden pillen gesplitst. Ze vroegen een groep vrijwilligers dus om pillen te splitsen. Daarna wogen ze het verschil tussen de verkregen dosis en de voorziene dosis. Resultaat: afhankelijk van het type pillen was er een afwijking van 5,55% tot 13,77%. De grootste afwijkingen bedroegen zelfs meer dan 50%! Bij die extreme waarden ging het wel om pillen die niet voorzien zijn om in tweeën gedeeld te worden. De wetenschappers hebben geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van de onnauwkeurig gesplitste pillen voor de patiënten. Maar ze vermoeden dat deze onnauwkeurigheden problemen kunnen geven bij pillen met een smalle therapeutische breedte, dat wil zeggen pillen waarvan de werkzame dosering dicht bij de maximaal veilige dosering ligt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/01/2011 - 00h00 C. Verrue et al., Journal of Advanced nursing, december 2010
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Medicijnen topoorzaak vergiftiging bij kinderen Gepubliceerd op 15/04/2014 - 15h01

De belangrijkste oorzaak van vergiftigingen bij kinderen is nog steeds te vinden in de huisapotheek. Bijna één van de twee oproepen die het Belgisch Antigifcentrum over kinderen kreeg in 2012 , hebben te maken met een overdosis aan geneesmiddelen.

Meer artikels