Brandend maagzuur, reflux, branderig gevoel in de maag: wanneer moet u naar de arts?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2010 - 00h00
-A +A

Moet u naar de dokter als u last hebt van brandend maagzuur, de pijn die u onder het borstbeen voelt en die te wijten is aan het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm? Het antwoord verschilt van geval tot geval. Een woordje uitleg.

PUB

Brandend maagzuur, wat is dat eigenlijk?


Het branderig gevoel in de maag, dat we ook 'brandend maagzuur' of 'het zuur' noemen, is te wijten aan de zuurte in de maag. De maag produceert inderdaad zuur, dat tot taak heeft de spijsvertering te bevorderen. Als dat zuur, dat vermengd is met het ingenomen voedsel, terugvloeit naar de slokdarm, ontstaat er in de slokdarm een branderig gevoel. Normaal verhindert een sluitspier onder aan de slokdarm dat het voedsel terugvloeit. Het kan echter gebeuren dat deze kleine spier niet goed functioneert... Zo ontstaat gastro-oesofageale reflux, de geleerde naam van brandend maagzuur.

Is brandend maagzuur soms een normaal verschijnsel?


Zodra er sprake is van een branderig gevoel, is er een probleem: reflux is een symptoom en is nooit normaal. Toch komt reflux, die vrij onschuldig is, tamelijk veel voor. Als u last hebt van reflux na een copieuze maaltijd, na een sessie fysieke oefening die iets te kort op een maaltijd volgde, of na de inname van voedingsmiddelen die brandend maagzuur bevorderen (koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, melk...), moet u zich niet ongerust maken. U kunt een geneesmiddel innemen tegen maagzuur om de pijn te verlichten of u kunt de voorkeur geven aan natuurlijke oplossingen, die in dit artikel worden voorgesteld. Maar als dat branderig gevoel zich blijft voordoen, als u (bijna) dagelijks geneesmiddelen nodig hebt en als de situatie niet verbetert, zult u uw arts moeten raadplegen. Hij zal u dan oplossingen aanreiken die doeltreffender zijn dan wat u zonder voorschrift bij de apotheker kunt krijgen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels