Brachytherapie: behandel prostaatkanker van binnenuit

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 04/11/2008 - 00h00
-A +A

In België is prostaatkanker goed voor 30% van de kankers bij mannen. Bij de behandeling van deze goed gelokaliseerde en weinig agressieve tumoren lijkt de brachytherapie of interne radiotherapie zijn nut bewezen te hebben.

Een complex geval

Prostaatkanker is een vaak voorkomende kanker, vooral in Europa en de Verenigde Staten. Omdat het in het merendeel van de gevallen om een niet invasieve of agressieve vorm van kanker gaat is een systematische screening niet aanbevolen. Desalniettemin kan het gaan om een kanker die zich snel ontwikkelt als hij niet tijdig wordt gediagnosticeerd, die metastasen veroorzaken die dodelijk kunnen zijn. Daarom is het aanbevolen dat artsen hun patiënten vanaf de leeftijd van vijftig jaar informeren over de voor- en nadelen van opsporing van prostaatkanker.

Welke behandelingen zijn er vandaag?

Als de kanker gelokaliseerd is bestaan er drie mogelijke behandelingspistes: prostatectomie, externe radiotherapie en brachytherapie. Prostatectomie is het chirurgisch verwijderen van de prostaat inclusief de zaadblaasjes. Brachytherapie berust op het principe dat de tumor wordt bestraald door middel van een radioactief implantaat. Deze techniek wordt in België sinds een 10-tal jaar toegepast en geeft veelbelovende resultaten. Ze vermijdt de neveneffecten die de andere behandelingen met zich meebrengen zoals erectieproblemen of incontinentie.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 04/11/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Kleine en grote prostaatproblemen Gepubliceerd op 10/10/2014 - 15h49

De prostaat is een kleine klier vlak onder de blaas die om het eerste deel van de urinebuis (het kanaal waardoor de urine en het sperma naar buiten stroomt) heen zit. Alleen mannen hebben een prostaat , en die kan hen serieus parten spelen. We zetten...

Prostaatkanker: mannen in gevaar Gepubliceerd op 05/09/2011 - 11h32

Prostaatkanker is een echte plaag die jaarlijks in België 5.000 mannen treft en dan ook de meest voorkomende kanker is bij mannen en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte na longkanker.

Meer artikels