• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Brachytherapie: behandel prostaatkanker van binnenuit

Brachytherapie: behandel prostaatkanker van binnenuitIn België is prostaatkanker goed voor 30% van de kankers bij mannen. Bij de behandeling van deze goed gelokaliseerde en weinig agressieve tumoren lijkt de brachytherapie of interne radiotherapie zijn nut bewezen te hebben.

Een complex geval

Prostaatkanker is een vaak voorkomende kanker, vooral in Europa en de Verenigde Staten. Omdat het in het merendeel van de gevallen om een niet invasieve of agressieve vorm van kanker gaat is een systematische screening niet aanbevolen. Desalniettemin kan het gaan om een kanker die zich snel ontwikkelt als hij niet tijdig wordt gediagnosticeerd, die metastasen veroorzaken die dodelijk kunnen zijn. Daarom is het aanbevolen dat artsen hun patiënten vanaf de leeftijd van vijftig jaar informeren over de voor- en nadelen van opsporing van prostaatkanker.

Welke behandelingen zijn er vandaag?

Als de kanker gelokaliseerd is bestaan er drie mogelijke behandelingspistes: prostatectomie, externe radiotherapie en brachytherapie. Prostatectomie is het chirurgisch verwijderen van de prostaat inclusief de zaadblaasjes. Brachytherapie berust op het principe dat de tumor wordt bestraald door middel van een radioactief implantaat. Deze techniek wordt in België sinds een 10-tal jaar toegepast en geeft veelbelovende resultaten. Ze vermijdt de neveneffecten die de andere behandelingen met zich meebrengen zoals erectieproblemen of incontinentie.

Artikel gepubliceerd door op 04/11/2008

Vindt u het artikel interessant?