Bouwstenen

Publié le 31/01/2003 - 00h00
-A +A

De cel

De cel is de kleinste eenheid die alle elementaire levenseigenschappen bezit, zoals stofwisseling, vermenigvuldiging, differentiatie en prikkelbaarheid. Naar schatting heeft de mens zo'n 65.000.000.000.000 cellen waarvan alleen al 95.000.000.000 in onze lersenen. Het aantal cellen in ons lichaam is ongeveer zo groot als het aantal hemellichamen in het heelal.Stofwisseling is het omzetten van bepaalde stoffen uit de omgeving in bouwstoffen voor het lichaam. Deze bouwstoffen worden weer afgebroken teneinde energie te leveren voor de cel.Vermenigvuldiging: de meeste meercellige organismen ontstaan uit één cel, welke zich zeer vele malen deelt voordat een organisme ontstaat. Hierin treedt altijd groei op. Onder differentiatie wordt verstaan het vermogen om uit de ene vorm de andere te laten ontstaan, terwijl regeneratie het herstelproces aanduidt. rikkelbaarheid ten slotte is het vermogen om op prikkels te reageren. Deze levensverrichtingen van de cel spelen zich af op microscopisch niveau.

Cellulaire structuren

Alhoewel cellen de meest uiteenlopende vormen kunnen hebben, afhankelijk van de richtingen waarin ze zich gespecialiseerd hebben, ligt toch aan elke cel een algemeen schema ten grondslag. Men kan de volgende componenten onderkennen:- de celwand;- het cytoplasma: de inhoud van de cel;- een kern (nucleus)8 min of meer bolvormig, met een kleiner kernlichaampje (nucleolus) erin;- organellen: gevormde structuren in het cytoplasma, waaraan bepaalde functies toegeschreven worden.De celwand bestaat uit een zeer dunne laag van regelmatig gerangschikte vet en eiwitmoleculen; sommige stoffen passeren deze wand gemakkelijk, andere niet of nauwelijks.

Publié le 31/01/2003 - 00h00 Medica Press
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstkanker: zit het in mijn genen? Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 6.600 vrouwen borstkanker. Over de oorzaken van borstkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Bij 5% van alle patiënten is erfelijkheid de doorslaggevende factor.

Wat is hemofilie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Hoewel ze zeldzaam is, onderscheidt deze erfelijke ziekte zich door haar bijzondere karakteristieken (voornamelijk mannen worden getroffen door ernstige vormen van de ziekte) en geschiedenis (ziekte van de Engelse koninklijke familie en het Russische...

Meer artikels