• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Boulimie en lichaamsbeeld

Boulimie en lichaamsbeeldBoulimie is niet alleen een vorm van gedrag, het is ook een reactie op een gevoelen. Dat gevoelen wordt grotendeels bepaald door het bijzonder beeld dat boulimiepatiënten van hun lichaam hebben. Het lijkt wel alsof ze heel andere dingen zien dan andere mensen. E-gezondheid sprak met Marie-Estelle Dupont*, een klinisch psychologe die zich onder meer buigt over eetstoornissen.

E-gezondheid: Waarom hebben mensen met boulimie een verstoord zelfbeeld?

M-E. Dupont: Het is geen toeval dat boulimie meestal tijdens de adolescentie begint. Het is dan dat het lichaam verandert en de boulimiepatiënt kan die veranderingen niet aanvaarden. Hij voelt zich verraden door zijn lichaam en heeft de indruk dat hij overal uit zijn kleren barst, dat hij niets meer onder controle heeft, dat hij een gevangene is in een lichaam dat niet meer past.

E-gezondheid: Is dat de reden waarom mensen met boulimie hun lichaam in zekere zin mishandelen?

M-E. Dupont: Ja, het is een van de oorzaken van boulimie: ik houd niet van mijn lichaam en daarom mishandel ik het. Daarnaast hebben ze een droombeeld van een superslank lichaam, een fascinatie die dienst doelt als een middel tot zelfcontrole, een middel dat ze verloren hebben. Ze denken dat elke vrouw mager kan zijn, maar dat is niet zo. Elk organisme is anders en voor heel wat jonge meisjes is het onmogelijk om extreem mager te zijn zonder de gezondheid in gevaar te brengen.

Artikel gepubliceerd door op 05/02/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden