• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Boulimie en anorexie: ook slecht voor de tanden

Boulimie en anorexie: ook slecht voor de tanden

De gevolgen van anorexie en boulimie zijn soms zo ernstig dat ze secundaire complicaties, zoals mond- en tandaandoeningen, maskeren. Te weinig of te veel eten werkt zuuraanvallen op de tanden en cariës in de hand. Daarom moeten de patiënten regelmatig een bezoek brengen aan de tandarts.

Anorexie en boulimie zijn eetstoornissen. Ze worden meestal veroorzaakt door affectieve conflicten van familiale of professionele aard. Te weinig of te veel eten en het enorme psychisch lijden dat ermee gepaard gaat, heeft helaas ook gevolgen voor de tanden...

Fragiele mond

Bij patiënten met boulimie leidt het eten van grote hoeveelheden voedsel, het voortdurend knabbelen of het teveel aan suikers tot vroegtijdige slijtage van de tanden en cariës.

Patiënten met anorexie kunnen door dieet te volgen voedingstekorten ontwikkelen. Een onvoldoende inname van calcium bijv. kan leiden tot een demineralisatie van de tanden en zuuraanvallen op de tanden en dus cariës in de hand werken. In extreme gevallen kan een tekort aan vitamine C resulteren in scheurbuik. Er werden reeds gevallen van deze ziekte gerapporteerd, hoewel deze reeds lang niet meer voorkwam in de westerse landen. Deze ziekte tast onder meer het beendergestel (en dus de tanden) en het tandvlees aan.

Bovendien zorgt het frequent braken - accidenteel bij patiënten met anorexie en zelfopgewekt door boulimiepatiënten - voor een zuur milieu in de mond, waardoor de bacteriën vrij spel krijgen. Bij boulimiepatiënten is het afwisselend diëten en schransen nefast voor een goede mond- en tandhygiëne.

Ten slotte lopen zowel anorexie- als boulimiepatiënten een verhoogd risico op mond- en tandaandoeningen. Ze moeten niet alleen worden geholpen door psychologen en diëtisten, maar moeten ook regelmatig worden gevolgd door de tandarts.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/04/2012
Origineel artikel geschreven door op 18/03/2002

Bronnen: Sundaram et coll. Eur J Prosthodont Restor Dent 2001 Mar; 9(1): 25-9. Traebert et coll. Pesqui Odontol Bras 2001 Oct-Dec; 15(4): 359-63t

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Psychische problemen en voeding: een vicieuze cirkel

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden