• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Botox® terugbetaald...

Botox® terugbetaald...We hebben het enkele weken geleden gehad over spasticiteit naar aanleiding van de opening van een centrum voor de behandeling van dergelijke patiënten. Een mogelijke behandeling is injectie van het botulinustoxine in de spier.

Dat verplicht de spier zich te ontspannen en maakt een einde aan de onwillekeurige, pijnlijke contractie. De behandeling is helaas zeer duur en wordt nog niet terugbetaald. Eén dosis kost 225 euro en voor een volledige behandeling mag men rekenen op 4 tot 6 injecties!

Niet voor iedereen!

Volgens een persmededeling van Minister F. Vandenbroucke zou die situatie kunnen verbeteren. Hij heeft vorige week aangekondigd dat kinderen met spasmofilie (ziekte die wordt gekenmerkt door aanvallen van hyperventilatie met pijnlijke spiercontracturen) ten gevolge van hersenverlamming vanaf begin 2003 recht hebben op een experimentele terugbetaling van Botox® en Dysport®, de naam van de specialiteiten die het botulinustoxine bevatten. De kinderen moeten 2 tot 8 jaar oud zijn en moeten in gespecialiseerde centra worden behandeld. “De leeftijdslimiet van 8 jaar werd voorgesteld door een werkgroep van experts van de technische raad van farmaceutische specialiteiten teneinde de beperkte middelen te reserveren voor de leeftijdsgroep die het meest baat vindt bij de behandeling. Het lichaam ontwikkelt zich immers enorm tot de leeftijd van 8 jaar. Een spasmofilie die in die periode niet wordt behandeld, kan onomkeerbare misvormingen van het skelet veroorzaken. De minister onderzoekt nog een eventuele uitbreiding naar andere leeftijdscategorieën.”Minister Vandenbroucke zal 372.000 euro per jaar vrijmaken voor de terugbetaling van die geneesmiddelen. De patiënten zullen voor de behandeling 995 euro per patiënt per jaar krijgen.Hoe meer het botulinustoxine wordt onderzocht, hoe meer indicaties er worden ontdekt. 20, 30 jaar geleden werd het enkel beschouwd als een gif. Het toxine wordt inderdaad geproduceerd door een bacterie met de moeilijke naam Clostridium botulinum. Die bacterie heeft de kwalijke gewoonte zich te ontwikkelen in slecht gesteriliseerde voedselconserven en doodt diegenen die ervan eten.

Andere indicaties

Omwille van zijn effecten op spieren wordt het toxine ook gebruikt bij anale fissuren. Sedert kort wordt het ook gebruikt in de plastische chirurgie om rimpels te verminderen. Het geneesmiddel is in België nog niet geregistreerd in die indicatie. En zelfs dan mag de injectie enkel worden toegediend door een arts en niet door een schoonheidsspecialiste, ook al heeft ze een grote ervaring. De dosis en de frequentie van de injecties moeten echter precies worden vastgelegd: het botulinustoxine kan immers bijwerkingen veroorzaken. Een te hoge dosis kan de spier waarin het product wordt ingespoten, gewoonweg vernietigen. Wees dus voorzichtig!

Artikel gepubliceerd door op 17/12/2002

Bronnen: Persmededeling van minister F. Vandenbroucke, 9 december 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Voetverzorging: doe-het-zelfpedicure

 • Onze voeten krijgen het elke dag zwaar te verduren. Toch verwaarlozen we ze vaak, terwijl ze het net verdienen om te ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie