PUBLICITÉ

Borstvoeding, een dagelijks genot

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 11/04/2011 - 16h43
-A +A

Onze moderne levenswijze maakt het de moeders die borstvoeding willen geven, niet gemakkelijk. Opteren voor borstvoeding is dan ook vaak een moeilijke onderneming. Om niet snel op te geven, moet u dus gemotiveerd zijn, veel steun ervaren en over de nodige informatie beschikken. Kies bewust voor borstvoeding en maak zoveel mogelijk gebruik van praktische raadgevingen. We hebben er voor u een twaalftal verzameld…

PUB

1.     Borstvoeding biedt praktische voordelen: geen zuigflessen wassen en steriliseren, geen melkpoeder kopen, doseren en mengen, geen melk opwarmen! Moedermelk is altijd beschikbaar en heeft steeds de ideale temperatuur.

2.     Moedermelk krijgt de smaak van wat u eet. Dit is geen reden om u iets te ontzeggen. Integendeel, zo ontwikkelt u de smaak van uw baby.

3.     Blijf zorgen voor een goede levenshygiëne en kies steeds voor gezonde voedingsgewoonten. Alles wat u eet, komt op de een of andere manier in uw melk terecht: drink dus geen alcohol, zeer weinig koffie en uiteraard mag u niet roken!

4.     Neem geen geneesmiddelen zonder eerst uw arts te raadplegen. Ook geneesmiddelen komen in kleine hoeveelheden in de melk terecht. Hebt u toch de toelating van uw arts, neem dan het geneesmiddel nadat u borstvoeding hebt gegeven. Bij de volgende borstvoeding, is het product dan uit uw lichaam verdwenen.

5.     Zorg voor de aanvoer van veel omega 3: dat kan door tweemaal per week vis te eten. Geef daarbij de voorkeur aan kleine vissen, zoals boniet, makreel, sardines, ansjovis, forel: deze vissen bevatten minder kwik dan de grote roofvissen. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die nodig zijn voor de vorming van de neuronenmembranen en die bijdragen tot de ontwikkeling van de hersenen.

6.     Na de geboorte moet de baby meteen aan de borst gelegd worden. Dat gebeurt best in de bevallingskamer en binnen het eerste uur na de bevalling. Dit is zeer belangrijk voor het welslagen van de borstvoeding. Verwittig de vroedvrouw vooraf als u beslist hebt uw baby borstvoeding te geven.

7.     Bij het op gang komen van de borstvoeding, twee tot vier dagen na de bevalling, is het normaal dat u wat pijn voelt. Het gaat dan niet om een verstopping. Deze fase is een gevolg van de afscheiding van de voormelk en kondigt de volgende fase van de borstvoeding aan.

8.     De baby krijgt borstvoeding wanneer hij honger heeft. De aanbevelingen zijn veranderd in vergelijking met vroeger: maak een baby die geen voeding vraagt niet wakker om hem aan de borst te leggen. Het omgekeerde geldt ook: weiger uw baby geen borstvoeding, ook al heeft hij zijn vorige voeding pas één uur geleden gekregen. Een baby drinkt om zich te voeden, maar ook om te kalmeren en zichzelf gerust te stellen.

9.     Wanneer moet u beginnen met gemengde voeding? Vier tot zes weken na de bevalling, maar niet eerder. U loopt anders het risico dat uw melkproductie volledig afgeremd wordt.

10.  Bij gebrek aan borstvoedingsverlof, beschikken loontrekkenden over één werkuur per dag om borstvoeding te geven. Dit geldt tot één jaar na de geboorte. Zorg ervoor dat als u er niet bent uw baby uw eigen melk krijgt, die u vooraf opgevangen hebt met een afkolftoestel en die u in de koel- of diepvrieskast bewaard hebt.

11.  Kloven, verstoppingen en pijn aan de tepels zijn verschijnselen die gepaard kunnen gaan met borstvoeding. Hiervoor bestaan oplossingen en u kunt ook voorzorgsmaatregelen nemen om deze problemen te voorkomen. Informeer naar de oplossingen en vraag raad.

12.  Kort overzicht van de voordelen van moedermelk:

Moedermelk is perfect aangepast aan de behoeften van de baby. De voormelk van de eerste dagen is voedzaam genoeg en bovendien licht verteerbaar. Daarna komt ook de achtermelk (die meer vet bevat) naarmate de eetlust van de baby zich ontwikkelt. De voormelk zorgt bovendien voor de aanvoer van antistoffen, waardoor de baby beter bestand is tegen infecties.

Borstvoeding vermindert bij de baby het risico op voedingsallergieën. Mama's die borstvoeding geven, hebben een lager risico op borstkanker, borstvoeding bevordert het gewichtsverlies na de bevalling, enz. Tot slot nog dit: borstvoeding verstevigt de band tussen de moeder en het kind.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 11/04/2011 - 16h43
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ