• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Borstvoeding als natuurlijke oplossing: opgelet met de term natuurlijk!

Artikel gepubliceerd door op 23/03/2016


Borstvoeding als natuurlijke oplossing: opgelet met de term natuurlijk!

Volgens een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift is promotie voeren voor borstvoeding als natuurlijke voedingsmethode voor baby’s niet meteen optimaal.

Natuurlijk is niet altijd beter!

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om een kind te voeden. Alle dieren doen het zo, en het is de meest directe manier van voeden die je kunt hebben tussen moeder en kind. Het probleem, aldus de experts die zich in het tijdschrijft Pediatrics over de kwestie uitlaten, zit ‘m niet in het woord ‘natuurlijk’ als dusdanig, maar in het gebruik van die term. Als borstvoeding gepromoot wordt om de eenvoudige reden dat het natuurlijk is, zou dat betekenen dat alles wat natuurlijk is ook goed is voor de baby.

En die extra stap zetten, houdt voor ouders toch wel gevaren in. Aan vaccins is bijvoorbeeld niets natuurlijks, maar ze zijn een heel doeltreffend middel om kinderen te beschermen tegen tal van ziektes. Almaar meer ouders weigeren echter om hun kind in te enten, en dat leidt tot een toename van het aantal gevallen van bepaalde gevaarlijke ziektes die we de wereld uit waanden, zoals mazelen…

Voor borstvoeding geldt wat voor al de rest geldt: we moeten alles in zijn context zien

De onderzoekers stelden natuurlijk borstvoeding zelf niet in vraag, maar ze wezen op iets belangrijks: alle woorden die gebruikt worden om een boodschap over te brengen aan de samenleving zijn van belang. De verantwoordelijkheid voor dit woordgebruik ligt uiteraard bij de media en de overheid, niet bij de ouders die proberen de juiste keuzes te maken voor hun kinderen.

Maar het is de taak van de ouders om kritisch te staan tegenover alle informatie die ze krijgen en om er bewust voor te kiezen die informatie op een rationele manier te benaderen. Wat of wie is de bron van de informatie?  Wie kan ik vertrouwen? Welke consensus bestaat er tussen wetenschappers over dit onderwerp? Dat zijn de vragen die ouders zich moeten stellen als ze beslissingen nemen die de gezondheid van hun kind aanbelangen. En niet of iets al dan niet natuurlijk is!

Artikel gepubliceerd door op 23/03/2016

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?