Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/02/2013 - 14h26
-A +A

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom is een zeldzame en heel agressieve kanker.

De kanker is moeilijk op te sporen en wordt vaak verward met longkanker.

In het merendeel van de gevallen wordt ze veroorzaakt door inademing van asbest.

Wat zijn de risicofactoren van borstvlieskanker?

Deze kanker tast het borstvlies aan, dat is het vlies dat rond de longen zit (ook wel longvlies genoemd) en het vlies dat de borstholte bekleedt.

In 75 tot 80% van de gevallen is borstvlieskanker te wijten aan blootstelling aan asbest.
De asbestvezels nestelen zich bij inademing in het borstvlies en brengen daar een ontstekingsreactie teweeg. Op termijn - na 20 tot 50 jaar zijn - veranderen de daar aanwezige cellen in kwaadaardige cellen die beginnen te woekeren.
De beroepen met de grootste blootstelling aan asbest en dus ook het grootste risico op borstvlieskanker zijn loodgieters, buizenfitters, de sector van de scheepbouw en de verwerkingsindustrie van asbest.
Over het algemeen stijgt het aantal gevallen van mesothelioom met de leeftijd. In de groep van de zestig-plussers wordt dit type kanker het meest vastgesteld.

De diagnose is trouwens niet gemakkelijk te stellen en vaak wordt borstvlieskanker verward met longkanker.

De prognose van deze zeldzame, maar agressieve kanker is vrij somber, maar alles hangt af van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van de diagnose.

 

Wat zijn de symptomen van borstvlieskanker?

  • Ademhalingsproblemen (dyspnoe).
  • Pijn in de borst.

Dit zijn de twee hoofdsymptomen die patiënten naar een arts doen stappen. Door de woekering van de kwaadaardige cellen kan het vocht tussen het long- en het borstvlies niet meer weg, en dat geeft deze symptomen. Andere symptomen zijn:

  • Gewichtsverlies.
  • Koorts.
  • Nachtelijk zweten.
  • Hoesten.
  • Onpasselijkheid.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/02/2013 - 14h26

Fédération Nationale des Centres de Lutte contre le Cancer, FNCLCC, november 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstvlieskanker bij rokers Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Roken is de voornaamste risicofactor voor longkanker . Maar rokers lopen ook een verhoogd risico op andere longaandoeningen zoals pneumothorax (klaplong) en borstvlieskanker (mesothelioom). We nemen de longaandoeningen en het verband met roken onder...

50 % meer kankergevallen in 2020 Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

De WGO heeft een alarmerend rapport gepubliceerd over de evolutie van het aantal kankergevallen op wereldvlak. In 2000 kregen 10 miljoen mensen kanker en overleden 6,2 miljoen mensen aan de ziekte. Tegen 2020 zou het aantal gevallen 15 miljoen kunnen...

Is vasten een wapen tegen kanker? Geüpdatet op 01/03/2017 - 17h43

Is vasten efficiënt in het bestrijden van kanker of van de bijwerkingen van chemotherapie? Het zou maar al te mooi zijn. In werkelijkheid blijkt vasten vooral gevaarlijk en zelfs contraproductief te zijn. Zo stellen de beschikbare wetenschappelijke s...

Borstkanker: de grote vragen Gepubliceerd op 17/10/2011 - 14h50

Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen. Borstkanker ontstaat meestal uit de klierlobjes of kanalen van de borstklier. De precieze oorzaak van de kanker is niet bekend, maar men kent wel een aantal risicofactoren.

Meer artikels