Borstverwijdering: kinesitherapie voor de littekens

Borstverwijdering: kinesitherapie voor de littekens

Sommige vrouwen die een mastectomie (borstverwijdering) ondergaan, hebben achteraf pijn op de plek waar het litteken zit en kampen ook met een veranderd zelfbeeld. De kinesitherapie heeft specifieke middelen om dit psychisch en lichamelijk leed te verlichten.

Pijn verzachten en het esthetisch uitzicht verbeteren

Bij de littekenvorming gaan de oppervlakkige en diepere weefsels makkelijk aan elkaar kleven. In het medisch jargon wordt dat verkleving genoemd. Zulke vergroeiingen zijn onesthetisch en kunnen ook pijn veroorzaken ter hoogte van het litteken. Bepaalde bewegingen met de arm worden daardoor pijnlijk en zelfs het dragen van een uitneembare prothese wordt er soms onmogelijk door.

Met specifieke bewegingen op en rond het litteken kan de kinesitherapeut de pijn verlichten, het litteken soepeler maken en het gevoel van een harde borst verminderen. De patiënt kan door de behandeling ook weer alle bewegingen maken die ze voorheen kon uitvoeren.

Deze littekenbehandeling bereidt de huid ook voor op een toekomstige borstreconstructie, omdat de oefeningen de huid elastischer en rekbaarder maken voor de operatie.

Ook na de ingreep voor een borstreconstructie kan een kinesitherapeut nuttig zijn om vochtophoping in het littekenweefsel tegen te gaan en een mooi esthetisch resultaat te verkrijgen. Dat gebeurt door de doorbloeding van het litteken te stimuleren, waardoor het litteken minder hard wordt en sneller wit en dus discreter wordt.

Hoe werkt het?

Deze kinesitherapie gebruikt een andere aanpak dan gewoonlijk, omdat zowel de spier als de huid beschadigd is. Door het bestaan van littekens kunnen de gebruikelijke technieken van revalidatie hier ook niet worden toegepast, omdat er moet gewerkt worden aan een herstellend weefsel.

De kinesitherapeut richt zijn behandeling op de bovenliggende zone en bewerkt alle spierbundels die aan de grote borstpier vastzitten.

In een eerste fase moet hij soms verder weg van de borst werken en van de hand vertrekken om dan zo naar de schouder toe te werken en de nek en de schouderbladen te behandelen voor hij het eigenlijke litteken kan aanraken (dat kan soms pas na meerdere sessies).

Het litteken wordt gemanipuleerd met specifieke, zachte drukkende en rollende bewegingen die de verkleving moeten tegengaan, verder ook met stretchende zigzagbewegingen, met ronde bewegingen die met de vingertoppen worden uitgevoerd en met massages met zachte knedende en knijpende bewegingen die bindweefselwoekering moeten tegengaan en de diepere weefsels soepel moeten maken.

Bijgewerkt door Muriel Luypaert, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 24/11/2015

Bronnen: Met dank aan kinesitherapeute Colette Rogier voor haar medewerking.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Mammografie

 • Technische fiche: klassiek radiologisch onderzoek Zie ook: echografie van de borsten - RMI van de borsten 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating