Borstkanker: zit het in mijn genen?

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 13/04/2004 - 00h00
-A +A

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 6.600 vrouwen borstkanker. Over de oorzaken van borstkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Bij 5% van alle patiënten is erfelijkheid de doorslaggevende factor.

PUB

Borstkanker in de familie

De kans om borstkanker te krijgen is verhoogd wanneer een familielid van moederszijde (moeder, grootmoeder, zus, tante of dochter) de ziekte al gehad heeft. Dit is vooral het geval wanneer dit familielid borstkanker kreeg op jonge leeftijd. 20 tot 25% van de borstkankergevallen komt voor in de familiale context. Vaak zijn een paar of meerdere familieleden door de ziekte aangetast.

Mutatie

Bij ongeveer 5% van de nieuwe gevallen van borstkanker, is een genmutatie aanwezig die voorbeschikt om kanker te krijgen. Deze vrouwen hebben al sinds de geboorte een afwijking in het DNA. Het DNA bevat de erfelijke informatie waarin zich de code voor onze genen bevindt. Een afwijking van het DNA noemt men in vaktermen een mutatie.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 13/04/2004 - 00h00 Van Hest L. Erfelijkheid en borstkanker. Erasmus universiteit Rotterdam. Voordracht 16/10/03.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstkanker: als erfelijkheid in het spel komt Gepubliceerd op 08/10/2012 - 11h19

Moeder, grootmoeder, zus … Sommige families krijgen de ene borstkanker na de andere te verwerken, alsof het een epidemie is. Is die indruk gegrond? Is borstkanker erfelijk? Het is een ingewikkelde kwestie.

Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent...

Meer artikels