Borstkanker: vragen van vrouwen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Er zijn heel wat vragen over borstkanker: sport, zwangerschap, contraceptie, nieuwe behandelingen, genetisch onderzoek, enz., en op al die vragen moet een antwoord worden gegeven.

PUB

Aanvaarding van het nieuwe lichaamsbeeld na de behandeling

Het lichaamsbeeld van de vrouw verandert vaak, ongeacht de behandeling die ze voor haar borstkanker krijgt. Een aanpassingsperiode is dan ook niet alleen belangrijk, maar noodzakelijk. De confrontatie met het gewijzigde lichaamsdeel is soms moeilijk, daar de borsten een symbool zijn van vrouwelijkheid, seksualiteit en moederschap. Sommige vrouwen hebben schrik dat een litteken of de verwijdering van een borst een weerslag heeft op hun intieme leven. De partner beleeft de situatie uiteraard anders en communicatie tussen beiden is zeer belangrijk. Meestal kunnen de moeilijkheden worden overwonnen door dialoog en tederheid. U moet zich zelf in elk geval voldoende tijd gunnen.

Waarom verdikt men na een behandeling voor borstkanker?

Eén vrouw op twee heeft een gewichtsprobleem na behandeling van borstkanker. Gemiddeld stijgt het gewicht met 5 kg. Deze gewichtstoename is niet rechtstreeks toe te schrijven aan de behandeling (chirurgie, radiotherapie of chemotherapie). De hormonale stoornissen die het gevolg zijn van de ziekte of de hormonale behandelingen kunnen er wel toe bijdragen. Maar het zijn vooral de stress, de fysieke inactiviteit en soms het snoepen uit vermoeidheid en angst die een gewichtstoename veroorzaken, eerder dan de ziekte of de behandeling ervan. Maar met een goed advies van een diëtiste kan de vrouw enkele kilo's vermageren.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Nationale Liga tegen Kanker. Borstkanker. Gids voor vrouwen. Editie 2000. L. Le Moal, A. Fitoussi, Ed. Médicales Bash. Auteur: SC Borstkanker. D. Serin. Masson
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Meer artikels