Borstkanker: veelbelovende vooruitgang

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00
-A +A

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

PUB

Borstkanker kan nu goed worden behandeld, tenminste als de diagnose tijdig wordt gesteld. Onderzoekers van het Duke Comprehensive Cancer (Center) in Durham, Verenigde Staten, hebben nu een nieuwe behandeling ontwikkeld.

Een nieuwe behandeling?

De behandeling bestaat uit een combinatie van de recentste cytostatica (geneesmiddelen die de vermenigvuldiging van kankercellen tegengaan) en hyperthermie (verhoging van de temperatuur in de tumorweefsels). De cytostatica worden in vetvesikels (blaasjes gevuld met vet), liposomen genaamd, gebracht en worden via de mond ingenomen. De patiënte gaat op haar buik liggen op een speciaal daarvoor ontworpen tafel. De aangetaste borst baadt in een zoutoplossing die de borst op de temperatuur van 40°C houdt.

Hoe werkt het?

  • De hogere temperatuur verbetert de doorlaatbaarheid van de bloedvaten en de zuurstofvoorziening van de weefsels.
  • Daardoor kunnen cytostatica gemakkelijker in de kankercellen dringen zodat ze efficiënter werken.
  • De warmte vermindert bovendien de doeltreffendheid van de enzymen die het DNA (de genetische code in de cellen) moeten herstellen, waardoor de schade die de cytostatica aan de tumor toebrengen, nog toeneemt.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00 Kimberly Blackwell, Congres van de American Society of Clinical Oncology, 18 mei 2002, Orlando, Verenigde Staten.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Kanker en mortaliteit: reden tot optimisme Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Dankzij de therapeutische vooruitgang is de kankermortaliteit in Europa sterk gedaald. Die gunstige evolutie geldt op enkele uitzonderingen na voor alle kwaadaardige tumoren, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Meer artikels