Borstkanker opsporen via het haar?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

Een mammografie is een doeltreffende screeningmethode. Toch blijven wetenschappers onophoudelijk zoeken naar andere manieren om borstkanker op te sporen. Een veelbelovende techniek heeft met ons haar te maken.

PUB

Een ontdekking uit 1999

In 1999 werd de basis van deze veelbelovende techniek gelegd. Toen ontdekten wetenschappers dat x-stralen op een andere manier worden gediffracteerd door haren van vrouwen met borstkanker. Na een aantal jaren ontwikkeling, is de techniek ver genoeg gevorderd zodat het team een eerste studie bij patiënten kan uitvoeren. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. De commercialisering zou over enkele maanden een feit moeten zijn.

Minder valse positieve resultaten

De test is blijkbaar zeer nuttig om valse positieve resultaten bij mammografieën op te sporen. Deze mammografieën zijn weliswaar doeltreffend, maar ze wijzen regelmatig een tumor aan die er in feite geen is. Hierdoor is bijkomend onderzoek vereist en er ontstaat veel ongerustheid bij de patiënten. De nieuwe techniek met x-stralen op haren heeft aangetoond dat 91% van de mammografieën, die wezen op de noodzaak om een biopsie uit te voeren, in feite valse positieve waren. Vermits de nieuwe techniek veel minder ingrijpend is dan een biopsie, is dit een enorme stap vooruit voor het borstkankeronderzoek (tenminste indien de resultaten bevestigd worden bij de commercialisatie van de test).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2009 - 00h00 *James V. et al., using hair to screen for breast cancer. Nature, 1999."Le généraliste" (De huisarts), mei 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mammografieën: welk impact hebben de valse positieven? Geüpdatet op 02/09/2015 - 13h08

Zo veel mogelijk screenen op borstkanker om elke borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken en te behandelen: het lijkt logisch, maar dat is het niet. De reden zijn de zogenaamde valse positieven, tests die ten onrechte aangeven dat er kanker aanwezi...

Biopsie: waarvoor dient het? Geüpdatet op 06/04/2016 - 10h19

U bent op consultatie geweest bij uw arts en daarbij heeft hij beslist een biopsie te laten uitvoeren. Komt het woord bij u aan als een koude douche? Geen paniek, een biopsie is niet per se synoniem met ziekte . Bij dit onderzoek wordt een klein stuk...

Een test om de immuniteit tegen tetanus op te sporen Geüpdatet op 14/12/2001 - 00h00

Het merendeel van de patiënten die in de spoedgevallendienst komen voor een wonde weten niet met zekerheid of ze immuun zijn tegen tetanus, dat wil zeggen of ze hun booster om de 10 jaar gekregen hebben. Om onnodige hervaccinaties te vermijden werd e...

Chronische hepatitis C: een nieuwe bloedtest Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

De leverbiopsie heeft afgedaan! Onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld om fibrose veroorzaakt door het hepatitis-C-virus op te sporen. Precies die fibrose is verantwoordelijk voor de chronische verwikkelingen van hepatitis C: cirrose en kanker.

Meer artikels