Borstkanker: kies de juiste voedingsvetten

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00
-A +A

De vetten die men consumeert, hebben een invloed op het risico van borstkanker. Er zouden dus wel degelijk beschermende voedingspatronen bestaan, terwijl andere het risico van borstkanker verhogen.

PUB

Voedingsvetten en borstkanker

Sommige risicofactoren van borstkanker zijn beïnvloedbaar. Dat is duidelijk het geval bij voedingsvetzuren. Onderzoekers werkten aan een omschrijving van het lipidoom, de kaart van de verschillende verzuren in het vetweefsel en de verbruikte lipiden weerspiegelt. Dit lipidoom zou een merker van het risico van borstkanker kunnen zijn.Om tot deze conclusie te komen, werd het lipidenprofiel van het vetweefsel van meer dan 300 vrouwen met een tumor in de borst zorgvuldig onderzocht. Het resultaat is dat een beperkt verband tussen de polyonverzadigde vetzuren omega-6 en omega-3 (m.a.w. veel omega-6 en weinig omega-3) in verband wordt gebracht met een hoger risico van borstkanker.

Kort overzicht van de verschillende voedingsvetten

We herhalen nog even dat polyonverzadigde omega-3-vetzuren (vette vis, koolzaadolie) goed zijn voor de gezondheid. Jammer genoeg eten we deze vaak te weinig. Anderzijds krijgen we veel te veel omega-6 (zonnebloemolie, arachideolie enz...) binnen, terwijl een maximale verhouding omega-3/omega-6 van 1/5 wordt aanbevolen. Ten slotte herhalen we nog even - ook al spelen ze in deze studie geen enkele rol - verzadigde vetten vooral in boter en margarine zitten.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00 Bougnoux P. et al,et al., Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 15 (3), 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Meer artikels