• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Borstkanker : het Angelina Jolie-effect

Artikel gepubliceerd door op 14/04/2014


Borstkanker : het Angelina Jolie-effect

Sinds de actrice bekend maakte dat ze preventief haar beide borsten heeft laten wegnemen, is het aantal consultaties in de gespecialiseerde centra explosief gestegen.

Terecht of niet?

Dat de gezondheidsproblemen van celebrity’s ook in de media aan bod komen, is een mes dat aan twee kanten snijdt. Als we van iemand die iedereen kent te horen  krijgen dat hij of zij kanker, een chronische neurologische ziekte of diabetes heeft, voelen we ons zeker minder alleen. Sommige patiënten zullen er zelfs door worden aangemoedigd om hun eigen gedrag te enten op dat van hun favoriete acteur. En misschien helpt het ze om beter om te gaan met hun ziekte.

Door de aandacht van de media kunnen ook minder bekende ziektes belicht worden die deze erkenning nodig hebben om fondsen aan te trekken. Maar die plotselinge extreme aandacht heeft ook een keerzijde. Het creëert een onterecht gevoel van paniek of doet boodschappen circuleren die - als ze niet voldoende worden uitgelegd - verwarring kunnen stichten.

De zaak Angelina Jolie

Filmactrice Angelina Jolie heeft dus beslist om aan het grote publiek bekend te maken dat ze preventief haar borsten laat wegnemen. Waarom laat ze die operatie uitvoeren? Omdat ze lijdt aan een erfelijke mutatie van het BRCA-gen en daardoor de kans heel groot is (55 tot 85%) dat ze vroeg of laat borstkanker krijgt.

Deze bloedmooie vrouw heeft dus de moed gehad om te bewijzen dat vrouwen hun vrouwelijkheid ook na een dubbele mastectomie - en reconstructie - kunnen behouden. Het is een boodschap van moed en hoop voor de miljoenen vrouwen over de hele wereld die in het kader van borstkanker een borst operatief moeten laten wegnemen. Zo’n operatie is lichamelijk invaliderend, maar is vooral psychologisch traumatiserend.

Behandeling en preventie: niet te verwarren

Het grote verschil met de meeste patiënten is dat Angelina Jolie zich in een preventief en niet in een curatief kader laat opereren. Ter herinnering nog enkele cijfers: 12% van de vrouwen krijgen in de loop van hun leven borstkanker. Bij een mutatie BRCA1 of 2 stijgt het risico naar 55 tot 85%, dat is enorm. Maar omgekeerd gaat het in amper 5 tot 10% van de gevallen van borstkanker om patiënten met dit type van mutatie.

Erfelijke borstkankers

Deze mutaties komen vooral voor bij kinderen of naasten van patiënten met een erfelijke borstkanker of bij vrouwen die op jonge leeftijd borstkanker krijgen, die aan beide kanten borstkanker krijgen, enz. Zo’n 20 tot 25% van de erfelijke borstkankers zijn inderdaad dragers van een BRCA1 of 2-mutatie. De vraag rijst dan ook of kinderen van dit type van patiënten er belang bij hebben om een bloedstaal te laten nemen en een erfelijkheidstest uit te voeren.

Opereren of niet?

Maar stel dat er een erfelijkheidtest wordt uitgevoerd bij een vrouw van 20, 30 of 40 jaar die perfect gezond is, wat moet er dan met het resultaat gebeuren?

Als de vrouw drager van de mutatie is, weet ze dat ze een heel groot risico op borstkanker loopt. Volstaat dan een gewone maar strikte follow-up terwijl ze een zwaard van Damocles boven het hoofd heeft hangen? Moet ze op jonge leeftijd beslissen om, zoals Angelina Jolie, een zware en agressieve ingreep te ondergaan? Die vraag is nog altijd niet opgelost. Zelfs in de Verenigde Staten, waar dit type ingreep het meest wordt uitgevoerd, laat amper 36% van de vrouwen die drager zijn van deze mutatie zich preventief opereren.

Maar bij wie wordt deze erfelijkheidstest eigenlijk gedaan?

Dat is eigenlijk de basisvraag! Wie moet er getest worden op de aanwezigheid van deze mutatie?

Slechts een klein aantal, gezonde patiënten met een familiale geschiedenis van borstkanker - en dan vooral op jonge leeftijd (voor 40 jaar) - moet getest worden.

En daar schuilt het gevaar van de buitensporige media-aandacht: dat de vraag naar dit type van erfelijkheidstest door “de eerste de beste” patiënten toeneemt, een vraag die ondoordacht is en ingegeven door paniek . En het bijkomende gevaar: dat als de test positief blijkt te zijn en er geen aanpak is door multidisciplinaire teams die ervaring hebben met de genenprint van kankers, de patiënt dreigt achter te blijven met een psychisch onverteerbaar vonnis.

Media-aandacht is dus goed, maar er moet vooral uitleg gegeven worden.

Artikel gepubliceerd door op 14/04/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?