Borstkanker : het Angelina Jolie-effect

Gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 12/04/2014 - 01h07
-A +A

PUB

Erfelijke borstkankers

Deze mutaties komen vooral voor bij kinderen of naasten van patiënten met een erfelijke borstkanker of bij vrouwen die op jonge leeftijd borstkanker krijgen, die aan beide kanten borstkanker krijgen, enz. Zo’n 20 tot 25% van de erfelijke borstkankers zijn inderdaad dragers van een BRCA1 of 2-mutatie. De vraag rijst dan ook of kinderen van dit type van patiënten er belang bij hebben om een bloedstaal te laten nemen en een erfelijkheidstest uit te voeren.

Opereren of niet?

Maar stel dat er een erfelijkheidtest wordt uitgevoerd bij een vrouw van 20, 30 of 40 jaar die perfect gezond is, wat moet er dan met het resultaat gebeuren?

Als de vrouw drager van de mutatie is, weet ze dat ze een heel groot risico op borstkanker loopt. Volstaat dan een gewone maar strikte follow-up terwijl ze een zwaard van Damocles boven het hoofd heeft hangen? Moet ze op jonge leeftijd beslissen om, zoals Angelina Jolie, een zware en agressieve ingreep te ondergaan? Die vraag is nog altijd niet opgelost. Zelfs in de Verenigde Staten, waar dit type ingreep het meest wordt uitgevoerd, laat amper 36% van de vrouwen die drager zijn van deze mutatie zich preventief opereren.

Post gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 12/04/2014 - 01h07
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB