Borstkanker: geen deodorant na het scheren!

Borstkanker: geen deodorant na het scheren!Het gebruik van transpiratiewerende deodorants is behoorlijk goed ingeburgerd en dat heeft zo zijn voordelen. Maar deodorants met aluminium kunnen op termijn gevaarlijk zijn wanneer ze gebruikt worden na het scheren van de oksels, vooral in geval van borstkanker.

Deodorants en aluminium

De meeste deodorants (vier op de vijf ) bevatten aluminium omdat ze de werkingsduur van het product verlengen: het antitranspirerende effect. Het geurwerende effect komt van het ontsmettingsmiddel dat in de deodorants zit. Het elimineert de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de onaangename okselgeuren.

Borstkanker en aluminium

De vraag of het aluminium in deodorants schadelijk is, werd al vaak gesteld, net zoals de vraag of het het risico op borstkanker verhoogt. Op een congres van gynaecologen in Frankrijk eerder dit jaar, bracht dr. Gabriel André duidelijkheid: het risico op borstkanker stijgt inderdaad als de deodorants in kwestie dagelijks gebruikt worden op gescheerde oksels.

Dr Gabriel André haalde cijfers aan uit een Amerikaans onderzoek dat in 2003 werd uitgevoerd en waarbij 437 vrouwen met borstkanker gevolgd werden. Bij vrouwen die nooit een deodorant gebruikt hadden en nooit hun oksels scheerden, bedroeg de gemiddelde leeftijd waarop borstkanker optrad 67 jaar. Bij vrouwen die wel een deodorant gebruikten en wél hun oksels scheerden bedroeg die leeftijd 59 jaar. Dat is 18 jaar verschil...

Artikel gepubliceerd door op 21/11/2006

Bronnen: K G McGrath. An earlier age of breast cancer diagnosis related to more frequent use of antiperspirants/deodorants and underarm shaving. European Journal of cancer Prevention 2003, 12:479-485; Gabriel André: Journées Pyrénéennes de Gynécologie pratique.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Mammografie

 • Technische fiche: klassiek radiologisch onderzoek Zie ook: echografie van de borsten - RMI van de borsten 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating