Borstkanker en seks

Borstkanker en seks

Drie kwart van de vrouwen met borstkanker ondervinden problemen in hun seksuele relatie. Wat zijn de oorzaken en wat valt eraan te doen? Een woordje uitleg.

Borstkanker: bijna 8 op de 10 patiënten hebben seksuele problemen

Het is weinig bekend, maar ongeveer 76 % van de vrouwen met borstkanker ondervindt problemen van seksuele aard. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die tussen november 2008 en mei 2009 bij meer dan 500 vrouwelijke patiënten werd uitgevoerd (1). Seksuele stoornissen hebben een sterke en nefaste impact op de levenskwaliteit en het moreel van de patiënten, en zelfs op de relatie met de partner.

Verminderde libido en vaginisme bij borstkanker

Maar wat wordt er onder seksuele problemen precies verstaan? "Vrouwen die kanker hebben, ondervinden vaak minder seksueel genot tijdens de therapie, en nog 3 maanden erna", vertelt Chloé Vanhorick, psycholoog in de Borstkliniek van het Sint-Janziekenhuis in Brussel. "Op fysiologisch gebied hebben ze vaak last van vaginale droogte; vrijen wordt daardoor ongemakkelijk en zelfs ronduit pijnlijk." Als de vrouw er niets aan doet, kan deze droogte van de vagina leiden tot vaginisme. De spieren van de vagina verkrampen dan zodanig dat elk seksueel verkeer onmogelijk wordt.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 04/01/2010

Bronnen: (1) S.B. Goldfarb et al., Effect of sexual dysfonction on quality of life in women with breast cancer. Resultaten gepubliceerd in december 2009 naar aanleiding van het 32e Jaarsymposium over borstkanker in San Antonio (USA)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten