• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Borstkanker en lichaamsbeweging: geen overdaad

Borstkanker en lichaamsbeweging: geen overdaad Lichaamsbeweging vermindert het risico op borstkanker. Maar er is nog ander uitstekend nieuws: 30 minuten per dag zonder te forceren, is voldoende, ongeacht de leeftijd!

Hormoonsubstitutie (HS) tijdens de menopauze is weliswaar sterk in vraag gesteld door sommige conclusies van de helaas beroemde Amerikaanse WHI-studie, maar toch blijven sommige resultaten ervoor pleiten. Deze zeer grootschalige studie ging trouwens niet alleen over HS, zoals blijkt uit nieuwe, pas gepubliceerde resultaten die duidelijk maken dat lichaamsbeweging het risico op borstkanker doet dalen. De omgekeerde relatie tussen lichaamsbeweging en borstkanker was al bekend. Wel moesten nog bepaalde belangrijke parameters bepaald worden, zoals de intensiteit van de inspanning en het moment van het leven (alleen na de menopauze, of moeten vrouwen heel hun leven lang aan lichaamsbeweging doen?).

Ongeveer 74.000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar werden gedurende gemiddeld vijf jaar gevolgd. In die periode werden 1.780 gevallen van borstkanker vastgesteld. Uit de analyses blijkt dat vrouwen die rond hun 35ste minstens drie keer per week aan matige lichaamsbeweging doen, 14 % minder risico lopen dan de minst actieve vrouwen. Wat de intensiteit betreft, pleiten de resultaten voor matige inspanningen. Tien uur lang actief zijn levert immers geen extra baten op. De auteurs besluiten daaruit dat het zinloos is om zich uit te putten: een matige intensiteit volstaat ruimschoots.

Wat moeten we hieruit onthouden?

Het is nooit te laat om aan lichaamsbeweging te doen. Dat is op elke leeftijd heilzaam voor de gezondheid en vermindert zelfs het risico op borstkanker. Overdaad is nergens goed voor, het komt aan op regelmaat. Specialisten raden gemiddeld 30 minuten per dag aan, zonder te forceren. Dat mag gerust de ene dag eens wat minder en de andere dag wat meer zijn, als de totale tijd maar gehaald wordt.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 30/09/2003

Bronnen: Mc Tiernan A. et coll., JAMA, 10 september 2003, 290 (10) : 1331-1336. Lee I.M., JAMA, 10 september 2003, 290 (10) : 1377-1379.

Vindt u het artikel interessant?