Borstkanker en lichaamsbeweging: geen overdaad

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00
-A +A

Lichaamsbeweging vermindert het risico op borstkanker. Maar er is nog ander uitstekend nieuws: 30 minuten per dag zonder te forceren, is voldoende, ongeacht de leeftijd!

PUB

Hormoonsubstitutie (HS) tijdens de menopauze is weliswaar sterk in vraag gesteld door sommige conclusies van de helaas beroemde Amerikaanse WHI-studie, maar toch blijven sommige resultaten ervoor pleiten. Deze zeer grootschalige studie ging trouwens niet alleen over HS, zoals blijkt uit nieuwe, pas gepubliceerde resultaten die duidelijk maken dat lichaamsbeweging het risico op borstkanker doet dalen. De omgekeerde relatie tussen lichaamsbeweging en borstkanker was al bekend. Wel moesten nog bepaalde belangrijke parameters bepaald worden, zoals de intensiteit van de inspanning en het moment van het leven (alleen na de menopauze, of moeten vrouwen heel hun leven lang aan lichaamsbeweging doen?).

Ongeveer 74.000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar werden gedurende gemiddeld vijf jaar gevolgd. In die periode werden 1.780 gevallen van borstkanker vastgesteld. Uit de analyses blijkt dat vrouwen die rond hun 35ste minstens drie keer per week aan matige lichaamsbeweging doen, 14 % minder risico lopen dan de minst actieve vrouwen. Wat de intensiteit betreft, pleiten de resultaten voor matige inspanningen. Tien uur lang actief zijn levert immers geen extra baten op. De auteurs besluiten daaruit dat het zinloos is om zich uit te putten: een matige intensiteit volstaat ruimschoots.

Wat moeten we hieruit onthouden?

Het is nooit te laat om aan lichaamsbeweging te doen. Dat is op elke leeftijd heilzaam voor de gezondheid en vermindert zelfs het risico op borstkanker. Overdaad is nergens goed voor, het komt aan op regelmaat. Specialisten raden gemiddeld 30 minuten per dag aan, zonder te forceren. Dat mag gerust de ene dag eens wat minder en de andere dag wat meer zijn, als de totale tijd maar gehaald wordt.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00 Mc Tiernan A. et coll., JAMA, 10 september 2003, 290 (10) : 1331-1336. Lee I.M., JAMA, 10 september 2003, 290 (10) : 1377-1379.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Menopauze en borstkanker: een woordje uitleg Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Nadat de hormonale substitutietherapie voor de menopauze het label kreeg dat ze het risico van borstkanker deed stijgen, is haar onschuld nu door recente studies aangetoond. Nieuwe gegevens tonen aan dat het risico reëel is bij vrouwen bij wie de baa...

Minder kanker door sport Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Volgens een Britse studie lopen mannen van middelbare leeftijd met een matige of intense fysieke activiteit globaal genomen minder risico op kanker. Mannen die niet aan sport doen, zouden echter geen hoger risico op kanker lopen.

Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te ne...

Meer artikels