• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Borstkanker : een preventief geneesmiddel ?

Borstkanker : een preventief geneesmiddel ?Over enkele jaren zouden gezonde vrouwen die een hoog risico lopen op de ontwikkeling van borstkanker een preventieve behandeling kunnen krijgen. Tamoxifen zou inderdaad het aantal nieuwe gevallen van borstkanker met 38% verlagen.

Een analyse van meerdere studies met betrekking tot de prevalentie van borstkanker toont aan dat tamoxifen, een geneesmiddel dat courant wordt voorgeschreven om borstkanker te behandelen, ook doeltreffend is bij gezonde vrouwen die een hoog risico lopen op borstkanker. De auteurs blijven echter voorzichtig en gaan ervan uit dat de tussentijdse resultaten weliswaar zeer bemoedigend zijn, maar dat de huidige Europese richtlijnen nog niet zullen veranderen.Tamoxifen vertraagt de groei van borstkanker in vergelijking met placebo door het stimulerend effect van oestrogenen op borstkankercellen te blokkeren. Tamoxifen is dan ook enkel van nut bij hormoongevoelige kankers. Uiteindelijk daalde het aantal gevallen van borstkanker bij de risicovrouwen die met tamoxifen werden behandeld met 38%. Bij de vrouwen met een hormoon-afhankelijke (oestrogeen-afhankelijke) kanker bedroeg dat percentage zelfs 48%.

Bijwerkingen

Tamoxifen veroorzaakt helaas te veel bijwerkingen om preventief te worden gebruikt. Zo stijgt het risico op endometriumkanker met een factor 2,4 en neemt ook het aantal gevallen van veneuze trombo-embolie toe.Men tracht nu met alle mogelijke middelen de bijwerkingen van tamoxifen te verminderen teneinde risicovrouwen in de nabije toekomst een preventieve behandeling te kunnen aanbieden.

Deze ontdekking is van groot belang en opent mooie perspectieven in de strijd tegen kanker.
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 18/02/2003

Bronnen: : The Lancet, 361 : 296-300, 25 januari 2003

Vindt u het artikel interessant?