• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Borstkanker: de vooruitgang van de hormonotherapie

Borstkanker: de vooruitgang van de hormonotherapie

De vooruitgang die men de voorbije tien jaar geboekt heeft in de behandeling van kanker, is spectaculair.

Voor borstkanker hebben de nieuwe medicijnen van de hormonotherapie de situatie veranderd.

Artsen ontdekken zeer veel nieuwe gevallen van borstkanker

Jaarlijks ontdekken artsen in België 9500 nieuwe gevallen van borstkanker.

De hogere levensverwachting, betere screening, de levenswijze... Er zijn verschillende verklaringen voor de stijging van het aantal borstkankers.

"Het feit dat vrouwen op latere leeftijd voor het eerst zwanger worden, wat te maken heeft met langere studies en met hun professionele loopbaan, is bijvoorbeeld een risicofactor", zegt dr. Didier Vander Steichel, medisch en wetenschappelijk directeur van de Stichting tegen Kanker. "Bovendien zijn alcohol, overgewicht en een sedentair leven ook risicofactoren die in onze maatschappij zeer veel voorkomen."

Hulp van de hormonotherapie voor de behandeling van borstkanker

Borstkanker kan al dan niet hormoongevoelig zijn. Is hij hormoongevoelig, zoals de meeste van deze kankers, in het bijzonder bij vrouwen in de menopauze, dan betekent het dat de groei van de kankercellen onderhevig is aan de invloed van de vrouwelijke hormonen.

De sinds een twintigtal jaren toegepaste hormonotherapie tracht deze hormonale factor te blokkeren om de groei van de tumor af te remmen.

"Tamoxifen, een geneesmiddel dat al twintig jaar gebruikt wordt, zorgt ervoor dat de hormonen zich niet hechten aan de kankercel. Het medicijn heeft zijn doeltreffendheid bewezen door niet alleen het aantal recidieven, maar ook het risico op het ontstaan van een nieuwe borstkanker, te verlagen."

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/10/2013
Origineel artikel geschreven door op 23/11/2009

Vindt u het artikel interessant?