• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Borstkanker: de mededeling

Borstkanker: de mededeling Als een patiënt de dokter voorzichtig hoort zeggen dat hij slecht nieuws heeft, stort zijn wereld in elkaar. Het verpletterende nieuws komt voor de patiënt vaak als een donderslag bij heldere hemel.

Een moeilijke mededeling

Het is een schok. Er is geen ruimte voor begrip en aanvaarding. Het is verwarrend. Eerst en vooral is er het 'k-woord' zelf, kanker. Bij kanker denken de meeste mensen aan de dood, ook al zijn beide woorden al lang geen synoniemen meer. Maar het is een feit dat achterhaalde waarheden vaak hardnekkig stand houden.

Het vernemen van de mededeling dat men kanker heeft, is traumatiserend voor de patiënt. Het is niet makkelijk om zo brutaal het statuut van patiënt opgelegd te krijgen.
Angst overheerst en ook woede. Op een paar ogenblikken tijd wordt je leven overhoop gehaald en is alles anders. Je hebt geen houvast meer en je weet niet wat je overkomt.

Praten over kanker is altijd moeilijk en het gesprek waarin de diagnose uitgesproken wordt, heeft alle ingrediënten die een dialoog bemoeilijken: de arts heeft moeite om de juiste woorden te vinden, hij heeft niet genoeg tijd of hij wordt telkens weer onderbroken, terwijl bij de patiënt de angst en de emoties de bovenhand nemen, wat het gesprek ook niet ten goede komt.

Een andere wereld

In die omstandigheden is het aan de arts om het heft in handen te nemen. Er is geen ideale manier om het slechte nieuws mee te delen, maar sommige manieren zijn minder hard dan andere.

De arts moet de nodige tijd nemen om met de patiënt te praten. Hij moet de patiënt uitleggen wat er aan de hand is, tot in de details, hij moet in klare taal antwoorden op de vragen van de patiënt en hij moet hem geruststellen. Een patiënt die weet wat er gebeurt, zal zich minder kwetsbaar voelen.

Het gezelschap van een naaste kan helpen om het onderhoud met de arts beter te doorstaan.

Het kan gebeuren dat het al meteen fout loopt. Heel wat vrouwen klagen over onbegrip en zeggen dat ze zich na zo'n gesprek verschrikkelijk alleen voelen in de nieuwe wereld, een wereld die men niet kent zolang men in goede gezondheid verkeert.

Meteen daarna gaan de gedachten naar de behandeling van kanker. Ook dat is een sprong in het onbekende die voor heel wat angst zorgt. Op dat ogenblik zal de houding van de patiënt bepaald worden door zijn eigen persoonlijkheid en de mate waarin zijn naasten hem bijstaan.

De patiënten moeten ontzettend veel verwerken en daarbij is de houding van de familie van het grootste belang. De patiënt moet kunnen rekenen op een luisterend oor, begrip, steun en hulp om al het slechte nieuws de baas te kunnen. Het is een werk van lange adem dat veel energie en liefde vereist.

Artikel gepubliceerd door op 10/10/2006

Bronnen: Een brochure van de vereniging Etincelle.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Mammografie

 • Technische fiche: klassiek radiologisch onderzoek Zie ook: echografie van de borsten - RMI van de borsten 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating