Borstkanker: " antiterugvaldieet "

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/05/2005 - 00h00
-A +A

De rol van voeding bij kankerpreventie wordt stilaan duidelijk. Zo is voor het eerst aangetoond dat een vetarm dieet het terugvalrisico bij borstkanker met 25 % verlaagt.

PUB

Kanker is een ernstige ziekte met een loodzware behandeling. Zelfs als de patiënt voorlopig genezen verklaard is, is het terugvalrisico aanzienlijk. Toch kan dat risico volgens deze studie aanzienlijk verminderd worden gewoon dankzij een dieet. Zoals vaak zijn vetten hier de boosdoeners.

De studie werd uitgevoerd bij 2.400 vrouwen tussen 48 en 79 jaar. Bij al deze vrouwen werd in een vroeg stadium borstkanker opgespoord en werd de tumor chirurgisch verwijderd. Pas één jaar na de ingreep werden ze opgenomen in de studie. Naast de klassieke behandeling kreeg de helft ook een grondige dieetopleiding van ervaren voedingsspecialisten, om hun vetinname drastisch te verminderen. En met succes, want de deelneemsters aan dit programma nam een derde minder vetten in dan de controlegroep.

Vijf jaar later is het terugvalrisico bij deze groep met 25 % verminderd. Een aanzienlijk percentage, zeker gezien de gehanteerde methode: zonder geneesmiddelen en zonder enige bijwerkingen.

Via welk mechanisme beïnvloedt voeding het borstkankerrisico?

Na de menopauze lopen vrouwen met overgewicht 30 tot 50 % meer risico op borstkanker. Elke aanzienlijke gewichtstoename is dus een risicofactor, terwijl omgekeerd uit sommige studies gebleken is dat gewichtsverlies dit risico kan doen dalen. Het mechanisme zou minstens gedeeltelijk hormonaal zijn. Menopauzale vrouwen met overgewicht hebben immers een hoger oestrogeengehalte in het bloed dan slanke vrouwen. Een vetarm dieet zou de oestrogeenproductie en de mammografische borstdichtheid doen dalen, twee belangrijke risicofactoren voor borstkanker.

Conclusie: diëten is nog belangrijker voor de preventie van borstkanker dan gedacht. Het aannemen van gezondere voedingsgewoonten blijkt namelijk bijzonder interessante perspectieven te bieden om deze zware ziekte in te dijken. We herinneren eraan dat borstkanker in de industrielanden één op de acht vrouwen treft.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/05/2005 - 00h00 41ste congres van de American Society of Clinical Oncology, mei 2005 ; Chlebowski R., J. Clin. Oncol., 23 (7) : 1345-7, 2005. J Clin Oncol. 2005 Mar 1;23(7):1345-7.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vitamine D beschermt vrouwen tegen borstkanker Geüpdatet op 08/07/2013 - 15h44

Vitamine D is zoals bekend belangrijk voor de botten en het beendergestel, maar vandaag worden er ook andere eigenschappen aan toegeschreven. Zo zou de vitamine kankerwerend zijn. Almaar meer onderzoeken tonen een verband aan tussen een tekort aan vi...

Meer artikels