• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Borstimplantaten: hoe lang gaan ze mee?

Borstimplantaten: hoe lang gaan ze mee? Moet een borstimplantaat om de tien jaar vervangen worden of gaan ze "levenslang" mee? En wat gebeurt er als een implantaat het begeeft?

De levensduur van implantaten is niet vooraf te bepalen


De officiële aanbevelingen stellen dat de levensduur van een borstprothese die gevuld is met siliconengel afhangt van het eventuele optreden van complicaties. Een implantaat hoeft dus niet om de tien jaar vervangen te worden. Het kan veel langer, maar soms ook minder lang standhouden.
Vandaar dat het raadzaam is om om de vijf jaar een klinisch onderzoek te laten doen om mogelijke lekken of breuken op te sporen. Als er vermoedens zijn dat er een lek of een breuk is, wordt traditioneel een MRI genomen.

Wat zijn de risico's bij een breuk?


Alles hangt af van het product waarmee de prothese gevuld is. Een implantaat bestaat uit een elastomeren omhulsel van siliconen dat gevuld is met water, hydrogel of siliconengel. Als het omhulsel breekt (slijtage, trauma), kan het product waarmee het is gevuld, vrijkomen. Als het water is, kan het omhulsel op een paar uur tijd leeglopen. Het water verlaat het lichaam langs natuurlijke weg. Als het vulproduct hydrogel is, zal de gel het volume van de borst tijdelijk doen toenemen, maar daarna ook langs natuurlijke weg worden afgescheiden. Maar als het vulproduct siliconengel is en uit het implantaat ontsnapt, valt er een plaatselijke reactie te vrezen. De reactie - een soort goedaardige ontsteking - blijft wel heel locaal. De siliconengel is niet giftig en veroorzaakt dus geen reactie die schadelijk is voor het lichaam.

Artikel gepubliceerd door op 30/03/2009

Bronnen: Le Quotidien du médecin, 25 februari 2009.

Vindt u het artikel interessant?