Borstimplantaten: een nieuw, maar heel laag risico op kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 18/03/2015 - 10h32
-A +A

Het Nationaal Kankerinstituut van Frankrijk (INCa) waarschuwt voor een nieuw risico: borstimplantaten kunnen een zogenaamd anaplastisch grootcellig lymfoom (LAGC) veroorzaken. Het risico is weliswaar heel laag. Wat moeten vrouwen met een borstimplantaat concreet doen?

PUB

In Frankrijk zijn er 18 gevallen van lymfeklierkanker vastgesteld bij vrouwen met een borstimplantaat

Volgens een groep experts die op 5 maart 2015 samenkwamen, houden borstimplantaten een risico in op het ontstaan van een anaplastisch grootcellig lymfoom (LAGC). Deze kanker is toe te schrijven aan een ontstekingsreactie, maar het zou jaren duren voor het proces uiteindelijk uitmondt in kanker. Daardoor zijn de prognoses meestal goed. Bovendien gaat het om een zeldzame kanker; het risico is volgens de experts dan ook heel klein. In Frankrijk zijn 18 dergelijke gevallen geregistreerd, allemaal bij vrouwen met een borstimplantaat. De klinische symptomen zijn vochtophoping, vergroting van het borstvolume, opzwelling, huiduitslag, aanwezigheid van een massa bij palpatie, en pijn in de borst.

Volgens de eerste schattingen zouden «één tot twee op 10.000 vrouwen met een of twee borstimplantaten binnen tien jaar LAGC krijgen».

Welke voorzorgen moeten vrouwen met een borstimplantaat nemen?

 «Vrouwen met een borstimplantaat die geen klinische symptomen vertonen in de borsten» hoeven volgens de experts «geen andere follow-up te laten doen dan de follow-up die nu voor alle vrouwen bestaat» (jaarlijks een klinisch onderzoek en een echografie, ook als er geen symptomen aanwezig zijn). Elk symptoom moet aan de arts gesignaleerd worden en elke vrouw die een borstimplantaat heeft laten plaatsen of dat overweegt, moet over dit risico op de hoogte worden gebracht. Nog dit: de experts melden dat er geen superrisico op borstkanker bestaat als gevolg van de implantaten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 18/03/2015 - 10h32

INCa, Avis d’experts, Lymphomes anaplasiques à grandes cellules associés à un implant mammaire, 5 maart 2015, https://www.e-cancer.fr/toutes-les-actualites/9373, en 3 maart 2015, http://www.e-cancer.fr/prevention/protheses-mammaires-et-risque-de-cancer.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Esthetische chirurgie en het risico op zelfmoord Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Het verband tussen beiden kan verrassend lijken, maar het is wel reëel én aanzienlijk. Volgens een Canadese studie blijkt dat het aantal zelfmoorden bij vrouwen die esthetische chirurgie ondergingen voor een borstprothese 73% hoger is dan bij vrouwen...

Meer artikels