• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Borstimplantaat: geen risico van borstkanker!

Borstimplantaat: geen risico van borstkanker!Borstimplantaten die, bijvoorbeeld na borstkanker, bij plastische of herstellende ingrepen worden gebruikt, werden in ere hersteld nadat ze ervan beschuldigd werden bepaalde ziekten in de hand te werken. Er bleef wat twijfel bestaan over het risico van borstkanker, maar ook dit is nu weerlegd.

Miniem risico van een scheur van het siliconenzakje

Borstimplantaten worden al een dertigtal jaren gebruikt in het kader van plastische of herstellende ingrepen, bijvoorbeeld na borstkanker. Ze werden er aanvankelijk van beschuldigd dat ze de risico's van bepaalde ziekten, vooral van auto-immuunziekten (lupus, reumatoïde artritis...), deden stijgen, maar zijn nu vrijgesteld van alle verdenking. Ook het risico van een scheur in het zakje werd weerlegd of eerder als miniem beschouwd.

Geen hoger risico van borstkanker

Maar er hing nog wat geheimzinnigheid rond het risico van borstkanker. Dit vermoeden wordt weerlegd door de resultaten van een nieuwe grootschalige studie. Deze test had betrekking op bijna 3.000 vrouwen die tussen 1973 en 1995 een prothese kregen. Het aantal gevallen van kanker werd vergeleken met de algemene bevolking en met een groep controlepersonen. De auteurs registreerden 163 gevallen van kanker bij de vrouwen met een implantaat, in vergelijking met 138 gevallen die in de algemene bevolking courant zijn. We merken op dat de opvolgingsperiode bij de oudste plastische ingrepen 30 jaar bedroeg. Dit is m.a.w. de langste opvolgingsstudie ooit.De auteurs vinden geen enkele significante verhoging van het risico van (borst- of andere) kanker na de plaatsing van een siliconenprothese.

Artikel gepubliceerd door op 14/03/2006

Bronnen: Friis S. et al,et al., Int. J. Cancer, 118: 998 -1003, 2006.

Vindt u het artikel interessant?