Boerenkool, een groente met 1001 troeven!

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 17/02/2016 - 11h05
-A +A

PUB

Boerenkool klaarmaken

Voor u eraan begint, moet u de kool zeker goed schoonmaken. Snij daarvoor alle stelen aan de voet van de kool af. Snij daarna alle bladeren af, spoel ze twee of drie keer onder de kraan en zwier ze droog. De stelen worden normaal niet gegeten. Ze kunnen wel gebruikt worden in recepten die een lange gaartijd vragen, zoals soep of een gratin.

  • Voor rauwe bereidingen versnippert u de bladeren best heel fijn, want ze zijn vrij hard om op te kauwen. Aangeraden wordt ook om ze met de volle hand te masseren om ze zachter te maken. Als de inhoud van de slakom wat in volume slinkt, hebt u ze genoeg gekneed. Door rauwe boerenkool te eten, profiteert u optimaal van de vitamines en antioxidanten.
  • Voor halfrauwe bereidingen laat u de bladeren twee minuten smoren of stomen. Zo worden ze zachter en gaan er toch niet te veel vitamines en antioxidanten verloren.
  • Voor volledig gare bereidingen hebt u meerdere mogelijkheden: stoven, stomen, smoren, bakken of soep maken. Alles hangt af van het gerecht dat u wilt maken!

Wat kunt u geven bij boerenkool?

  • Voor een slaatje gaat boerenkool heel goed samen met avocado, citrusvruchten, appelen, granaatappel, rood fruit,enz.
  • Voor een stoofschotel kunt u de kool combineren met peulvruchten.
  • Als bijgerecht kunt u er pompoen, paddenstoelen, wortelen en rode biet bij geven. Maar ook kaas, vooral dan geiten- en schapenkaas, eieren en melkproducten gaan er prima bij.
  • Kruiden en specerijen die goed samengaan met boerenkool zijn kerrie, Indische kruiden, gember, sojasaus en tamari.
Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 17/02/2016 - 11h05

“Kale, un super aliment dans votre assiette”, Cléa. Uitgeverij La Plage.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB