• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Blokperiode: een gebruiksaanwijzing

Blokperiode: een gebruiksaanwijzing De examens komen er aan, het is hoog tijd voor een doeltreffende blokperiode. Dat kan niet zonder een gezonde en evenwichtige voeding en voldoende slaap. Alleen zo kan men de examenperiode tot een goed einde brengen.

Je voorbereiden op de examens moet natuurlijk al beginnen voor de blokperiode. Wat wel nog kan is het organisme een handje helpen om het zo goed mogelijk te laten functioneren.

Voeding

Het lichaam en vooral de hersenen moeten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te kunnen functioneren zoals het hoort. Een gezonde en evenwichtige voeding volstaan, net zoals het vermijden van snacken en snoepen. Dat kan met drie maaltijden per dag plus een vieruurtje en dat op vaste tijdstippen. Voor die maaltijden moet ook tijd genomen worden, aan een tafel en niet voor de televisie.
Begin met een stevig ontbijt (granen, een zuivelproduct, een stuk fruit of een glas fruitsap, een beetje snelle suikers zoals een suikerklontje, honing of confituur op een boterham) en zorg bij elke maaltijd voor variatie.
Denk aan evenwichtige maaltijden en vergeet de groenten niet. Het zijn excellente bronnen van vitaminen en mineralen. Kies liever voor vis dan voor vlees en zet vis minstens twee keer per week op het menu. Vis is rijk aan omega-3 vetzuren die bijdragen tot het goed functioneren van de hersenen.
Geef de voorkeur aan trage suikers zoals pasta, rijst of aardappelen en eindig de dag met een licht avondmaal.

Drinken

Hoe groot de verleiding ook mag zijn, drink geen alcoholische dranken tijdens de blokperiode. Alcohol kan een effect hebben dat als stimulerend ervaren wordt, maar de werkelijkheid is dat het vooral geheugenstoornissen veroorzaakt. Men denkt ook vaak onterecht dat alcohol helpt om in te slapen, maar alcohol verstoort de slaap en maakt dat men 's nachts vaak wakker wordt.
De beste drank, ook tijdens de blok, is water: drink minstens 1,5 liter water per dag. Ook de hersenen hebben behoefte aan water, ze bestaan overigens voor meer dan 80% uit water. Drink liefst geen limonades en frisdranken. Ze hebben geen enkel voedingsnut en ze bevatten meestal veel te veel snelle suikers. Koffie en thee mogen wel, maar dan met mate. Cafeïne heeft wel een stimulerend effect, maar bij een te grote dosis zorgt het voor stress en zenuwachtigheid en dat heeft ook geen enkel nut.

Artikel gepubliceerd door op 12/06/2007

Vindt u het artikel interessant?