• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Bloedgroepdieet

Bloedgroepdieet

Dit dieet dat gebaseerd is op de bloedgroepen, hebben we te danken aan vader en zoon d'Adamo, twee Amerikaanse naturopaten.

Tijdens een aantal stages in Europese thermale kuuroorden, is vader James d'Adamo van mening dat de patiënten niet allemaal dezelfde voedingsbehoeften hebben. Hij liet dus van de patiënten de bloedgroep bepalen en testte bij hen verschillende soorten voeding uit. Dertig jaar later bracht hij er een boek over uit: 'One man's food'.

Peter, de zoon van James d'Adamo, verdiepte zich in de bevindingen van zijn vader en publiceerde vanaf 1996 verschillende boeken gebaseerd op het thema 'vier bloedgroepen, vier diëten'.

Die boeken werden wereldwijd gelezen, maar geen enkele van de 'studies' van zowel de vader als de zoon leverde ooit het minste wetenschappelijke bewijs dat er een verband bestond tussen de voedingsbehoeften en de bloedgroepen.

De principes van het bloedgroepdieet

Een belangrijk principe van het bloedgroepdieet is dat het uitgaat van de evolutietheorie.

De vier bloedgroepen zouden tijdens verschillende periodes op aarde zijn verschenen en elk soort bloed heeft verschillende chemische eigenschappen en antigenen. Voedingsmiddelen bevatten sommige stoffen die antigenen zouden kunnen stimuleren, wat zou kunnen leiden tot de productie van antilichamen die zeer schadelijk zijn voor het organisme.

Daarom moet men zijn voeding aanpassen aan de eigenschappen van zijn bloedgroep.

Bloedgroep O verscheen 50 000 jaar v.C., terwijl bloedgroep AB, de jongste, dateert van 900 n.C. Bij het dieet bestemd voor bloedgroep O, moet men veel vlees eten omdat de mens toen leefde van de jacht, en weinig graangewassen of zuivelproducten omdat hij toen wel plukker was, maar nog geen landbouwer.

Voor bloedgroep A, die verscheen met de opkomst van de landbouw, wordt geadviseerd vegetarisch te eten. Zuivelproducten zijn in beperkte mate ook toegelaten. Bloedgroep B deed dan weer haar intrede ten tijde van de nomadenvolkeren. In dit geval wordt aanbevolen gevarieerd te eten, wat ook geldt voor bloedgroep AB.

Wat uw bloedgroep ook is, u mag de volgende voedingsmiddelen nooit gebruiken (maar niemand weet waarom!): varkensvlees, gerookte zalm, rabarber, tarwezemelen, kokosnoot, roomijs, maïs- of arachideolie, zwarte peper en azijn.

Er is nooit wetenschappelijk bewijs geleverd, behalve in tests die d’Adamo heeft uitgevoerd en die hij heeft gepubliceerd in een magazine dat hij zelf heeft gecreëerd: zelf is het beste kruid!

 

Voordelen van het bloedgroepdieet

Volgens dokter d'Adamo zou dit dieet niet alleen voor een aanzienlijk gewichtsverlies zorgen (de auteur belooft 500 g per dag!), maar zou ons ook beschermen tegen een heleboel ziekten.

Bijgewerkt door Paule Neyrat, diëtiste op 05/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 01/03/2011

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gezonde voeding en slank, rubriek Verschillende diëten beoordeeld door E-gezondheid, rubriek Gevaarlijke en geschifte diëten

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Dieet

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Hallo iedereen, Ik ben nieuw op dit forum, dus ik weet niet of ik dit onder de juiste categorie ...

  Par azerty123 17/07/2014 - 08h57

  0
  antwoord
  449 raadplegingen
 • beste Ik ben een half jaar geleden gestopt met roken, met als nadeel dat ik 10 kilo ben ...

  Par fightforhappyness 21/12/2013 - 22h32

  2
  antwoorden
  1275 raadplegingen
 • Mijn echtgenote heeft in haar leven reeds verschillende diëten gevolgd, waaronder ook een ...

  Par Ree. 27/04/2013 - 13h19

  15
  antwoorden
  17800 raadplegingen
 •   Dag iedereen , Ik ben een meisje van 16 en eet zoals iedereen graag snoep en chocolat. Maar ...

  Par kwebbel 06/03/2013 - 18h54

  2
  antwoorden
  1550 raadplegingen
 • hoi iedereen,   Ik heb enekle maanden verschillende diëten bestudeerd, mijn eigen ervaringen ...

  Par Phytje 21/02/2013 - 21h47

  2
  antwoorden
  1849 raadplegingen