Bloedgroepdieet

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 05/03/2014 - 17h30
-A +A

Dit dieet, dat gebaseerd is op de bloedgroepen, hebben we te danken aan vader en zoon d'Adamo, twee Amerikaanse naturopaten. Tijdens een aantal stages in Europese thermale kuuroorden, is vader James d'Adamo van mening dat de patiënten niet allemaal dezelfde voedingsbehoeften hebben. Hij liet dus van de patiënten de bloedgroep bepalen en testte bij hen verschillende soorten voeding uit. Dertig jaar later bracht hij er een boek over uit: 'One man's food'.

PUB

Peter, de zoon van James d'Adamo, verdiepte zich in de bevindingen van zijn vader en publiceerde vanaf 1996 verschillende boeken gebaseerd op het thema 'vier bloedgroepen, vier diëten'.

Die boeken werden wereldwijd gelezen, maar geen enkele van de 'studies' van zowel de vader als de zoon leverde ooit het minste wetenschappelijke bewijs dat er een verband bestond tussen de voedingsbehoeften en de bloedgroepen.

De principes van het bloedgroepdieet

Een belangrijk principe van het bloedgroepdieet is dat het uitgaat van de evolutietheorie.

De vier bloedgroepen zouden tijdens verschillende periodes op aarde zijn verschenen en elk soort bloed heeft verschillende chemische eigenschappen en antigenen. Voedingsmiddelen bevatten sommige stoffen die antigenen zouden kunnen stimuleren, wat zou kunnen leiden tot de productie van antilichamen die zeer schadelijk zijn voor het organisme.

Daarom moet men zijn voeding aanpassen aan de eigenschappen van zijn bloedgroep.

Bloedgroep O verscheen 50 000 jaar v.C., terwijl bloedgroep AB, de jongste, dateert van 900 n.C. Bij het dieet bestemd voor bloedgroep O, moet men veel vlees eten omdat de mens toen leefde van de jacht, en weinig graangewassen of zuivelproducten omdat hij toen wel plukker was, maar nog geen landbouwer.

Voor bloedgroep A, die verscheen met de opkomst van de landbouw, wordt geadviseerd vegetarisch te eten. Zuivelproducten zijn in beperkte mate ook toegelaten. Bloedgroep B deed dan weer haar intrede ten tijde van de nomadenvolkeren. In dit geval wordt aanbevolen gevarieerd te eten, wat ook geldt voor bloedgroep AB.

Wat uw bloedgroep ook is, u mag de volgende voedingsmiddelen nooit gebruiken (maar niemand weet waarom!): varkensvlees, gerookte zalm, rabarber, tarwezemelen, kokosnoot, roomijs, maïs- of arachideolie, zwarte peper en azijn.

Er is nooit wetenschappelijk bewijs geleverd, behalve in tests die d’Adamo heeft uitgevoerd en die hij heeft gepubliceerd in een magazine dat hij zelf heeft gecreëerd: zelf is het beste kruid!

 

Voordelen van het bloedgroepdieet

Volgens dokter d'Adamo zou dit dieet niet alleen voor een aanzienlijk gewichtsverlies zorgen (de auteur belooft 500 g per dag!), maar zou ons ook beschermen tegen een heleboel ziekten.

Nadelen en gevaren van het bloedgroepdieet

Als u bloedgroep B of AB hebt, is dit dieet niet al te zwaar, tenzij u zin krijgt om varkensvlees te eten of om te genieten van een heerlijk sneetje gerookte zalm.

Hebt u daarentegen bloedgroep O, waarbij het dieet u volpropt met eiwitten, dan gaat u snel geconfronteerd worden met een tekort aan vezels, aan minerale zouten en aan verschillende vitamines.

Wat de bizarre diëten betreft, staat het bloedgroepdieet zeker aan de top. Dit dieet is zeker te mijden. En als u via dit dieet toch vermagert, is het vanzelfsprekend dat u achteraf snel opnieuw zult aankomen. De jojo-kilo's, weet u wel…

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 01/03/2011 - 11h38 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 05/03/2014 - 17h30
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Waarom is een dieet zo moeilijk vol te houden? Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h55

Een dieet volhouden is niet makkelijk, noch als het gaat om het verliezen van lichaamsgewicht, noch als het om een cholesterolverlangend dieet gaat of een dieet voor diabetes en ook niet als het dieet om een andere reden gevolgd moet worden. Onderzoe...

Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Meer artikels