Bloeddrukval: hoe herkent en voorkomt u het?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 12h30
-A +A

Misschien is het u al eens overkomen dat u zich bij het opstaan of het vernemen van verrassend nieuws plots zwak voelt en zelfs bijna flauwvalt. Dan had u allicht een bloeddrukval.

U kunt dit veel voorkomende en gelukkig meestal onschuldige fenomeen voorkomen door enkele goede gewoontes aan te leren.

PUB

Wat is een bloeddrukval?

Een bloeddrukval is een plotselinge daling van de druk die het bloed op de vaatwanden uitoefent. Dat zorgt voor diverse symptomen zoals duizeligheid, wazig zicht, misselijkheid en een versnelde hartslag.

De oorzaken van dit fenomeen zijn complex omdat de bloeddruk door heel wat mechanismen wordt geregeld waarin het hart, maar ook de bloedvaten en het zenuwstelsel een rol spelen.

Mensen die normaal een lage bloeddruk hebben – een systolische druk van minder dan 10 of 11 cm Hg (centimeter kwik) – kunnen makkelijker een bloeddrukval krijgen, al is er geen rechtstreeks verband tussen beide fenomenen.

Een bloeddrukval is vaker het gevolg van een zogenaamde labiele bloeddruk. Die wordt gekenmerkt door sterke en vaak voorkomende bloeddrukschommelingen (heel hoge of heel lage bloeddruk).

 

Bloeddrukval en risicofactoren

  • Vooral bejaarden, mensen met spataders en zwangere vrouwen krijgen makkelijk een bloeddrukval.
  • Ook veel geneesmiddelen (vochtafdrijvende, vaatverwijdende, bloeddrukverlagende, angstwerende middelen, antidepressiva enz.) kunnen een bloeddrukval uitlokken.
  • Ook uitdroging is een belangrijke risicofactor: opgelet dus voor oververhitte winkels in koude winters!

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 12h30 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 12h30

Met dank aan dr. Vanhalewyn, coördinator van de Franstalige SSMG (Société Scientifique de Médecine Générale)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ree.

Een bloeddrukterugval is me al wel regelmatig overkomen. Na een paar minuten is dit ook weer weg.
Recent echter moest ik 's nacht naat het toilet wegens buikkrampen, en viel na het rechtstaan meteen als een blok neer. Ik zou nog geprobeerd hebben recht te staan, en nog tegen mijn partner gezegd dat ik me duizelig voelde. Daarna weer als een blok neergegaan. Dit keer was ik compleet van de planeet: starend naar 1 punt, op geen prikkels reagerend, zware en snelle ademhaling en daarbovenop nog ontlasting. Deze toestand heef tminstens 5 minuten geduurd. Partner heeft meteen een ambulance gebeld. In het ziekenhuis het ik in totaal vijf tests ondergaan, met als uiteindelijke diagnose: "zware bloeddrukval". Lijkt me toch ietwat een understatement. Dit leek me helemaal geen appelflauwte, zwaar of niet. Is dit fenomeen iemand bekend? Moet ik hier meer achter zoeken?

PUB
Lees ook
Wat weet u over lage bloeddruk? Geüpdatet op 09/03/2010 - 00h00

Lage bloeddruk of hypotensie is op zich niet gevaarlijk, zolang er geen ziekte achter schuilgaat of u niet duizelig bent. Een lage bloeddruk is in bepaalde situaties trouwens heel normaal. Maar wat weet u eigenlijk over lage bloeddruk?

Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h07

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen. Beide moeten tijdig opgespoord w...

Ik heb een lage bloeddruk: 10/6 Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h17

Een lage bloeddruk hoeft niet echt verontrustend te zijn. Het nadeel van een " lage bloeddruk " is het risico van duizeligheid, sufheid of flauwte. Maar het is duidelijk dat een raadpleging zich opdringt als deze symptomen vaak voorkomen.

Meer artikels