Bloeddrukval: hoe herkent en voorkomt u het?

Bloeddrukval: hoe herkent en voorkomt u het?

Misschien is het u al eens overkomen dat u zich bij het opstaan of het vernemen van verrassend nieuws plots zwak voelt en zelfs bijna flauwvalt. Dan had u allicht een bloeddrukval.

U kunt dit veel voorkomende en gelukkig meestal onschuldige fenomeen voorkomen door enkele goede gewoontes aan te leren.

Wat is een bloeddrukval?

Een bloeddrukval is een plotselinge daling van de druk die het bloed op de vaatwanden uitoefent. Dat zorgt voor diverse symptomen zoals duizeligheid, wazig zicht, misselijkheid en een versnelde hartslag.

De oorzaken van dit fenomeen zijn complex omdat de bloeddruk door heel wat mechanismen wordt geregeld waarin het hart, maar ook de bloedvaten en het zenuwstelsel een rol spelen.

Mensen die normaal een lage bloeddruk hebben – een systolische druk van minder dan 10 of 11 cm Hg (centimeter kwik) – kunnen makkelijker een bloeddrukval krijgen, al is er geen rechtstreeks verband tussen beide fenomenen.

Een bloeddrukval is vaker het gevolg van een zogenaamde labiele bloeddruk. Die wordt gekenmerkt door sterke en vaak voorkomende bloeddrukschommelingen (heel hoge of heel lage bloeddruk).

 

Bloeddrukval en risicofactoren

  • Ook veel geneesmiddelen (vochtafdrijvende, vaatverwijdende, bloeddrukverlagende, angstwerende middelen, antidepressiva enz.) kunnen een bloeddrukval uitlokken.
  • Ook uitdroging is een belangrijke risicofactor: opgelet dus voor oververhitte winkels in koude winters!

 

Artikel gepubliceerd door op 18/12/2012

Bronnen: Met dank aan dr. Vanhalewyn, coördinator van de Franstalige SSMG (Société Scientifique de Médecine Générale)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten