• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Blaren: voorkomen en behandelen

Blaren: voorkomen en behandelen

Blaren zijn banale kwaaltjes die vooral vaak voorkomen wanneer men nieuwe schoenen draagt. Maar dat is nog geen reden om bij te pakken te gaan zitten! Blaren kunnen vermeden worden mits men een aantal maatregelen neemt. Duiken de blaren toch op, dan hoeven ze niet pijnlijk te zijn en ook niet van lange duur.

Wat is een blaar?

Herhaalde wrijving en druk kunnen huidletsels veroorzaken aan de handen (bij tennis of bij het tuinieren bijvoorbeeld) of aan de voeten (sportschoenen, sandaaltjes, pumps, enz.), met name blaren.
De aangevallen huid reageert door het vormen van een blaasje. Door de agressie gaat de lederhuid zich losmaken van de opperhuid en ontstaat er een klein blaasje dat gevuld is met doorschijnend vocht. De reactie is nodig om de onderliggende huidweefsels te beschermen.
Als de wrijving aanhoudt, gaat het blaasje openbarsten wat gepaard gaat met een risico op infectie van de open wonde en met pijn bij aanraking. Dat maakt dat men moeilijk schoenen kan verdragen en dat stappen en lopen pijnlijk kunnen zijn.
Dit fenomeen treedt niet alleen op bij sporters, maar bij iedereen die nieuwe schoenen koopt, sandaaltjes, pumps, enz. Maar blaren kunnen ook optreden bij het klussen of het tuinieren.

Bij sporters kunnen blaren ertoe leiden dat men bepaalde posities gaat vermijden gedurende een bepaalde tijd. Maar een slechte houding van de voeten bijvoorbeeld kan voor meer leed zorgen zoals spieraandoeningen.

Hydrocolloïde pleisters: preventie en behandeling van blaren

De keuze aan pleisters is veel groter dan vroeger en dat dankzij de technologische en medische vooruitgang. Zo zijn er de zogenaamde hydrocolloïde pleisters. Die bevatten een derivaat van cellulose dat door contact met de blaar verandert in een beschermende gel die de genezing bevordert en vermijdt dat wrijvingen en druk pijn veroorzaken.
De pleisters kunnen ook gebruikt worden om het optreden van een blaar te voorkomen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2017
Origineel artikel geschreven door op 05/08/2008

Bronnen: Urgo, persdossier, maart 2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten