Blaren: voorkomen en behandelen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/01/2017 - 08h46
-A +A

Blaren zijn banale kwaaltjes die vooral vaak voorkomen in de zomer wanneer men geen kousen draagt. Maar dat is nog geen reden om bij te pakken te gaan zitten! Blaren kunnen vermeden worden mits men een aantal maatregelen neemt. Duiken de blaren toch op, dan hoeven ze niet pijnlijk te zijn en ook niet van lange duur.

PUB

Wat is een blaar?

Herhaalde wrijving en druk kunnen huidletsels veroorzaken aan de handen (bij tennis of bij het tuinieren bijvoorbeeld) of aan de voeten (sportschoenen, sandaaltjes, pumps, enz.), met name blaren.
De aangevallen huid reageert door het vormen van een blaasje. Door de agressie gaat de lederhuid zich losmaken van de opperhuid en ontstaat er een klein blaasje dat gevuld is met doorschijnend vocht. De reactie is nodig om de onderliggende huidweefsels te beschermen.
Als de wrijving aanhoudt, gaat het blaasje openbarsten wat gepaard gaat met een risico op infectie van de open wonde en met pijn bij aanraking. Dat maakt dat men moeilijk schoenen kan verdragen en dat stappen en lopen pijnlijk kunnen zijn.
Dit fenomeen treedt niet alleen op bij sporters, maar bij iedereen die nieuwe schoenen koopt, sandaaltjes, pumps, enz. Maar blaren kunnen ook optreden bij het klussen of het tuinieren.

Bij sporters kunnen blaren ertoe leiden dat men bepaalde posities gaat vermijden gedurende een bepaalde tijd. Maar een slechte houding van de voeten bijvoorbeeld kan voor meer leed zorgen zoals spieraandoeningen.

Hydrocolloïde pleisters: preventie en behandeling van blaren

De keuze aan pleisters is veel groter dan vroeger en dat dankzij de technologische en medische vooruitgang. Zo zijn er de zogenaamde hydrocolloïde pleisters. Die bevatten een derivaat van cellulose dat door contact met de blaar verandert in een beschermende gel die de genezing bevordert en vermijdt dat wrijvingen en druk pijn veroorzaken.
De pleisters kunnen ook gebruikt worden om het optreden van een blaar te voorkomen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/01/2017 - 08h46

Urgo, persdossier, maart 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
10 tips voor een goede voetenverzorging Gepubliceerd op 18/06/2012 - 14h58

Onze voeten krijgen het het hele jaar door hard te verduren, en zeker in de zomer. Probeer ze dagelijks te verzorgen, want ze zijn veel te kostbaar om ze te verwaarlozen. Hieronder geven we u in tien vragen / antwoorden de basiszorgen voor gelukkige...

Sporters: draag goed zorg voor uw voeten Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h20

Onze voeten dragen het volledige gewicht van ons lichaam. Tijdens sport activiteiten, zoals hardlopen bijvoorbeeld, doen zij dienst als schokbrekers en bij elke stap, ondergaan ze letsels. Als we rekening houden met de essentiële rol die onze voeten...

Wondverband is intelligent geworden! Gepubliceerd op 19/01/2015 - 17h02

Tegenwoordig stelt wondverband zich niet meer tevreden met het afdekken van de wonde: het moderne verband biedt ons oplossingen op maat. Hoe werken de nieuwe pleisters en wat zijn de voordelen?

Veneuze insufficiëntie: wat kunt u doen? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Veneuze insufficiëntie is een goedaardige aandoening, maar ze moet wel in de gaten gehouden worden. Niet alleen om de aandoening gepaard kan gaan met verwikkelingen, maar ook omdat ze negatieve gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.

Meer artikels