• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Black-out of burn out?

Black-out of burn out?

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert in ons leven: burn out.

Het verbranden van al zijn reserves

Letterlijk vertaald betekent de Engelse uitdrukking 'burn out' zoveel als het 'verbranden van al zijn reserves'. Een werknemer die het slachtoffer van burn out is geworden, is letterlijk leeg: hij heeft geen fysieke, emotionele noch intellectuele energie meer over. Hij is helemaal niet meer in staat om te werken en die toestand zal meerdere maanden duren. Gelukkig ontstaat burn out niet van de ene dag op de andere. Het is een fenomeen dat geleidelijk groeit. Talrijke symptomen wijzen op de eerste fasen van burn out en geven de persoon in kwestie nog de kans om eraan te ontsnappen.

Rugpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid: de situatie wordt gevaarlijk!

Burn out treft dikwijls de mensen die zich op het werk het meeste inzetten, hetzij omdat het hun roeping is, hetzij omdat hun werkgever veeleisend is. De potentiële slachtoffers werken langer dan nodig is, nemen werk mee naar huis en willen bepaalde resultaten behalen. Op zich is hier niets op af te keuren. Maar geleidelijk aan kunnen die mensen geen onderscheid meer maken tussen professioneel en privéleven. Ze worden zenuwachtig en prikkelbaar en ontploffen bij de minste tegenslag. Deze symptomen, zichtbaar voor de persoonlijke en professionele omgeving, moeten als een alarmsignaal beschouwd worden, vooral wanneer het karakter van de persoon in kwestie duidelijk onderhevig is aan veranderingen. Langzaamaan verschijnen ook fysieke symptomen: aanhoudende vermoeidheid, verstoorde nachtrust, rugpijn, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, eetluststoornissen en vermindering van het libido. Op deze manier ontstaan vicieuze cirkels: de werknemer voelt zich waardeloos, overstelpt door de problemen, machteloos en in paniek. Hij stapelt de overuren op, maar zijn efficiëntie vermindert, wat zijn vertrouwenscrisis nog doet toenemen. Zijn nachtrust wordt verstoord en de vermoeidheid tast zijn efficiëntie nog verder aan, wat de stress verhoogt, enz. De situatie wordt steeds erger, leidt tot een volledige burn out en een arbeidsongeschiktheid van meerdere maanden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/01/2012
Origineel artikel geschreven door op 19/01/2009

Vindt u het artikel interessant?