Blaaskanker: in opmars, vooral bij rooksters!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00
-A +A

De frequentie van blaaskanker neemt toe in de geïndustrialiseerde landen. Blaaskanker komt vooral voor bij mannen, maar sinds 1985 stijgt de mortaliteit door blaaskanker ook bij vrouwen. De belangrijkste oorzaak is roken.

PUB

Blaaskanker komt voor bij mannen en vrouwen vanaf de leeftijd van 30 jaar. Blaaskanker is een kanker die in de hand kan worden gewerkt door omgevings- en voedingsfactoren. Blaaskanker komt driemaal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar sinds 1985 stijgt de mortaliteit bij vrouwen duidelijk, en dat komt doordat vrouwen meer roken.

Eén pakje per dag verdubbelt het risico

Roken is verantwoordelijk voor 50% van de gevallen van blaaskanker bij mannen en 31% bij vrouwen. Eén pakje per dag verdubbelt het risico op de ontwikkeling van blaaskanker en twee pakjes verdrievoudigen het risico. Pas na 7 tot 10 jaar rookstop is het risico weer vergelijkbaar met dat bij niet-rokers.Beroepsmatige blootstelling aan amine- en nitraatderivaten van koolwaterstoffen (passief roken) is eveneens een belangrijke risicofactor (tussen 20 en 25% van de blaastumoren). Twee jaar blootstelling volstaat om 40 tot 50 jaar later kanker te verwekken. Ook bestraling van het bekken voor baarmoederhals- of prostaatkanker kan de kans op blaaskanker verhogen.

Hematurie: een alarmerend signaalNiet elke hematurie (bloed in de urine) is specifiek voor blaaskanker, maar moet er toch doen aan denken. En net zoals alle kankerletsels hangt de genezing af van de snelheid waarmee de diagnose wordt gesteld.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00 95ste congres van de AFU (Association Française d'Urologie), Parijs, november 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Misschien is het wel blaaskanker? Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Rokers en ex-rokers lopen het meeste risico op blaaskanker. Maar er bestaan nog andere risicofactoren zoals een beroep waarin men is blootgesteld aan chemische stoffen. Het is belangrijk dat we de tekenen herkennen die wijzen op een zich ontwikkelend...

Pancreaskanker: het gevolg van een levenswijze? Gepubliceerd op 23/06/2015 - 12h23

De risicofactoren voor pancreaskanker zijn nog altijd onvoldoende bekend, ook al weten we wel al dat de kanker met onze levenswijze te maken kan hebben. Toxische stoffen, maar ook onze voeding spelen daarin een belangrijke rol.

Meer artikels