Biopsie: waarvoor dient het?

Gepubliceerd door Maïlys Charlier, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h19
-A +A

U bent op consultatie geweest bij uw arts en daarbij heeft hij beslist een biopsie te laten uitvoeren. Komt het woord bij u aan als een koude douche? Geen paniek, een biopsie is niet per se synoniem met ziekte. Bij dit onderzoek wordt een klein stukje orgaanweefsel weggenomen om een zo precies mogelijke diagnose te kunnen stellen.

PUB

Wat houdt een biopsie in?

Als er een letsel wordt vastgesteld - visueel (huid of slijmvlies) of tijdens een radiologisch (scan, echografie, enz.) of endoscopisch onderzoek (gastroscopie, coloscopie, bronchoscopie, enz.), is er soms reden om een biopsie uit te voeren. Bij zo’n biopsie wordt een weefselmonster voor analyse weggenomen om zo een exacte diagnose te kunnen stellen.

Een biopsie wordt vaak uitgevoerd als de arts vermoedt dat er kanker in het spel is. Maar ook bij veel andere pathologieën is er een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen: ontstekingsziektes (zoals de ziekte van Crohn), leverziektes (levercirrose, enz.), infectieuze aandoeningen (als er een abces aanwezig is), nierziektes, enz.

De verschillende biopsietechnieken

Er bestaan twee grote categorieën van biopsie. Als het volledige letsel wordt weggenomen, spreken we van een excisionele biopsie. Als er maar een fragment van het letsel wordt verwijderd, spreken we van een incisionele biopsie.
Enkele voorbeelden van een biopsie:

  • Een biopsie aan de oppervlakte van het lichaam of de makkelijk bereikbare slijmvliezen: een dermatoloog voert regelmatig biopsieën uit van de huid - dat kan een schoonheidsvlek zijn (naevus of melanoom) of andere, al dan niet kwaadaardige, letsels. Ook de NKO-arts en de gynaecoloog voeren geregeld biopsieën uit van de slijmvliezen, resepectievelijk van de mond en de geslachtsdelen.
  • Een biopsie van de dieperliggende organen (slokdarm, maag, darm, bronchiën, enz.) wordt soms met een endoscopie uitgevoerd. De specialist brengt hierbij langs een natuurlijke opening (bijvoorbeeld de mond) een soepel buisje in het lichaam dat voorzien is van een camera en heel kleine instrumenten.
  • Als er een stukje weefsel in de borst, de lever, het bot of dergelijke wordt weggenomen, gebeurt de biopsie met een naald. Om de juiste plek te bereiken, kan de arts zich tijdens de biopsie laten leiden door een scan, een echografie, enz.
  • Als de te analyseren cellen moeilijk bereikbaar zijn of als de arts meteen het volledige letsel wil wegnemen, maakt hij soms gebruik van chirurgische biopsie of resectie. Dat gebeurt dan onder algemene verdoving door een gespecialiseerd chirurg.

Gepubliceerd door Maïlys Charlier, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h19

Interview met dr. Philippe Delvenne, hoofd van de dienst patholigsche anatomie van het CHU Liège, 17 februari 2016.
National Cancer Institute: "Dictionary of Cancer Terms." Zuber, T. American Family Physician, Maart 15, 2002.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Iets abnormaals in de borsten: niet altijd kanker Geüpdatet op 09/12/2008 - 00h00

In 8 op de 10 gevallen is een onregelmatigheid of een knobbeltje in de borsten geen kanker. Meestal evolueren die fenomenen in de loop van de maand en verdwijnen ze aan het eind van de cyclus. Het is wel belangrijk dat u dat soort veranderingen in de...

Chronische hepatitis C: een nieuwe bloedtest Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

De leverbiopsie heeft afgedaan! Onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld om fibrose veroorzaakt door het hepatitis-C-virus op te sporen. Precies die fibrose is verantwoordelijk voor de chronische verwikkelingen van hepatitis C: cirrose en kanker.

De eerste symptomen van maagkanker Gepubliceerd op 30/10/2012 - 15h30

Er wordt in ons land een daling vastgesteld van het aantal gevallen van maagkanker . Dat is het gevolg van betere voedingsgewoonten en van verbeterde screeningstechnieken. Blijf niettemin waakzaam, aangezien de eerste symptomen van maagkanker onopval...

Meer artikels