Binnenkort geneesmiddelen in gel?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/04/2015 - 17h07
-A +A

Kinderen en bejaarden hebben vaak moeite om pillen en capsules door te slikken. De research is dan ook druk op zoek naar nieuwe oplossingen. Omdat siropen en drinkbare oplossingen niet altijd bevredigende resultaten geven, zijn de onderzoekers zich gaan focussen op de ontwikkeling van geneesmiddelen in gel-vorm. Over vijf jaar zou zo een nieuwe galenische vorm op de markt moeten komen.

PUB

Revolutie in de galenische vorm van geneesmiddelen

De galenische vorm is de vorm waarin een geneesmiddel wordt toegediend. Dat kan een pil, capsule, siroop, enz. zijn. De vorm wordt zorgvuldig gekozen om ervoor te zorgen dat de actieve bestanddelen van het geneesmiddel geleidelijk aan worden afgegeven, op de juiste plaats en zonder bijwerkingen te veroorzaken. De capsules zijn bijvoorbeeld zo ontwikkeld dat de inhoud pas vrijkomt nadat ze de bovenste spijsverteringswegen gepasseerd zijn, in tegenstelling tot siropen of drinkbare oplossingen.

Over het algemeen zijn pillen en capsules bij heel wat indicaties de meest praktische en best werkende vorm, maar sommige patiënten (vooral kinderen en bejaarden) hebben moeite om ze door te slikken.

Actieve bestanddelen van geneesmiddelen in gel

Britse onderzoekers hebben daarom een galenische vorm in gel ontwikkeld die moet worden ingeslikt (langs orale weg dus) en die gebruikt kan worden voor geneesmiddelen voor bejaarden en kinderen.

De gel bevat gellangom, een stof die stolt bij contact met zure stoffen zoals de maagsappen die bij de vertering worden afgescheiden door de maag. Gellangom houdt de actieve bestanddelen vast en voorkomt irritatie van het maagslijmvlies. Pas als de gom op zijn bestemming komt, in de darmen dus, wordt hij vloeibaar en geeft hij de actieve stoffen af. Geneesmiddelen in gel zouden over enkele jaren te krijgen zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/04/2015 - 17h07

International Journal of Pharmaceutics, 8 avril 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de ar...

Meer artikels